IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират до 12% спад в цените на жилищата в София и Букурещ през 2009

Спадът в София ще е по-лек и плавен сравнение с този в Букурещ, смятат консултанти

11:48 | 16.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Прогнозират до 12% спад в цените на жилищата в София и Букурещ през 2009

Средните пазарни цени на жилищата в София и Букурещ може да отчетат спад от 10-12% през 2009 г. Това сочи проучване, изготвено съвместно от консултантските компании за имоти Jones Lang LaSalle (JLL) и REAS.

Според проучването трендовете на продажбите и движението на цените на жилищата и в двете страни тази година ще са низходящи. Въпреки това спадът в София няма да бъде с толкова бързи темпове като този в Букурещ и пазарът у нас ще премине през по-леки спадове.

През 2008 г. стана ясно, че значителна част от предлагането от страна на строителните предприемачи в Румъния и България не е съобразена с търсенето на съответните пазари. Това стана видно в момента, в който чуждите купувачи се оттеглиха от пазара. С тяхното изчезване и факта, че местните купувачи нямаха достъп до ипотечно кредитиране, продажбите практически замряха.

Докато част от непродадените имоти се натрупа под формата на инвентар, който застоява на пазара, друга голяма част от потенциалното предлагане въобще няма да бъде реализирана или в най-добрия случай ще бъде отложена, се казва в проучването.

Като реакция на намалелия брой сделки, цените и в двете столици се понижиха през 2008 г. Средните нетни цени на жилищата в Букурещ към края на годината бяха около 1800 евро на кв. м, а в София – около 1250 евро на кв. м, според данните на двете компании.

Тази година ще бъде трудна за жилищните пазари на двете най-млади членки на ЕС. За пръв път от началото на прехода те ще бъдат изправени пред фаза от цикъла на развитие на пазара на имоти, по време на която цените ще вървят към дъното, смятат консултантите.

Периодът на възход, който бе изключително кратък, вече окончателно премина. В резултат на това някои предприемачи ще решат да се оттеглят или да изчакат по-добри времена, преди отново да започнат своите проекти, се посочва още в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 15.05.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още