IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Канадският жилищен пазар дава признаци на възстановяване през април

Сделките на вторичния пазар са нараснали с 11% през април спрямо март

16:48 | 15.05.09 г.
Канадският жилищен пазар дава признаци на възстановяване през април

Жилищният пазар в Канада дава признаци, че е отскочил от дъното, като за трети пореден месец през април нарастват броят на сделките и цените на имотите, съобщи The Canadian Press. 

Данни на канадската асоциация за недвижими имоти сочат, че продажбите на жилища са нараснали през месеца с 11,2% спрямо март, коригирани спрямо сезонните колебания, което е най-големият скок от пет години. Общо 34 838 единици са сменили собственика си. Това е най-високото ниво от седем месеца.

Същевременно средната продажна цена в национален мащаб също се повишава през април до 306 366 канадски долара.

Макар и положителни на месечна база, данните сочат, че както активността, така и цените остават на по-ниски нива в сравнение с година по-рано, което е индикатор, че жилищният тепърва предстои да се възстановява напълно до нивата отпреди рецесията.

Средната цена на жилище на вторичния пазар е с 3,2% по-ниска в сравнение с година по-рано и с близо 10% спрямо пика от 324 хил. канадски долара, достигнат през декември 2007 г.

Анализатори коментират, че пазарът на препродажби на жилища не допринася за увеличението на брутния вътрешен продукт и че новото жилищно строителство остава слабо.

Пол Готие, икономист от TD Bank, потвърждава прогнозата си, че цените ще паднат с общо 20% по време на рецесията, като половината от този спад вече е реализиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още