IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемите на първокласните офиси в София със 7% спад за последната година

За първото тримесечие на годината наемите са останали стабилни, като в момента нивата са средно 17 евро на кв. м. на месец

14:14 | 15.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Наемите на първокласните офиси в София със 7% спад за последната година

Наемите на първокласните офиси в София са се понижили с 6,9% през последните 12 месеца, което е равно и на понижението им от техния връх досега.

За първото тримесечие на годината те са останали стабилни, като в момента нивата са средно 17 евро на кв. м на месец, сочи проучване на CBRE.

Доходността от най-качествените офис площи в София в момента е 10%, с което тя продължава да бъде най-висока в ЕС.

Предишно проучване на компанията показва, че София е втора по ръст на доходността от офис площи от пазарите на територията на блока. Доходността се е повишила с 300 базисни пункта от своята най-ниска стойност, регистрирана през последните три години.

Най-голямо понижение в ЕС са отчели офис наемите в Уест Енд в Лондон, които са спаднали с 27,1% за последните 12 месеца и са достигнали ниво от 87,5 паунда за кв. фут (942 паунда на кв. м) на месец. За лондонското Сити понижението е 22,5%.

За сравнение наемите в Марсилия във Франция са се покачили почти с 40% за същия период и с 20% за първото тримесечие до 300 евро на кв. м на месец.

Пазарът в Истанбул е на първо място по ръст за последната година сред локациите, включени в проучването на компанията. Там наемите са се покачили с 50% средно до 45 долара на кв. м на месец.

Спадът е най-голям в израелската столица Тел Авив, където наемните нива са се понижили с 35,7% за последната година, и в Санкт Петербург, където спадът е 30,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още