IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нарастват опасенията за фалити по кредитите върху бизнес имотите на Острова

Съществува риск от недостиг на финансиране на стойност милиарди паундове, предвид индикации, че много банки ще продължат да се въздържат от кредитиране

13:22 | 15.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нарастват опасенията за фалити по кредитите върху бизнес имотите на Острова

Секторът на бизнес имотите във Великобритания ще трябва да изплати кредити за близо 43 млрд. паунда тази година, с което нараства опасността за просрочени кредити в сегмента и натискът върху британските банки да подкрепят корпоративните кредитополучатели, пише FT.

Съществува риск от недостиг на финансиране на стойност милиарди паундове предвид индикации, че много банки ще продължат да се въздържат от кредитиране на рисковите бизнес имоти тази година.

Обемът на кредитите в просрочие се увеличава все по-бързо.

Кредитите, които са били в нарушение с банковите договори, са увеличили обема си шест пъти за миналата година в сравнение с предходната, като той се изчислява на 15 млрд. паунда. Броят на необслужваните кредити пък е нараснал с 800% до 3 230, или 6 млрд. паунда.

Девет от всеки 10 компании са били в нарушение с банковите споразумения по отношение на своите договори, което е двойно повече от предходната година.

До края на 2008 г. общият обем от кредити за изплащане в сектора на имоти се е увеличил с 8,5% до 225 млрд. паунда, което показва, че някои банки са продължили да кредитират своите съществуващи клиенти дори и при този спад на пазара.

Рекордните нива на кредитите показват колко голяма е експозицията на банковия сектор към бизнес имотите, където стойностите се понижиха почти наполовина през последните две години, пише изданието.

Банките бяха призовани да рефинансират или да удължат сроковете на отпуснатите кредити в случаите, в които е възможно, предвид спада на пазара и липсата на капитали за изплащане на заемите. Централната банка на Англия е предупредила, че икономиката може да бъде засегната, ако банките от частния сектор нямат кредитен капацитет да задвижат процеса на възстановяване.

„Обемът на неизплатените кредити показва колко важно е кредитирането към пазара на бизнес имоти в общата схема на банковите финанси“, казва Лиз Пийс, изпълнителен директор на Британската федерация за имоти.

Кредитирането към сектора се е увеличило с 450% за по-малко от едно десетилетие, като през 1999 г. обемът е бил 49,8 млрд. паунда.

Според банкерите надеждата за сектора е, че той е прекалено голям да пропадне, а банките биха имали още по-големи проблеми, ако изискат кредитите си и са принудени да продават имоти на занижени цени, в сравнение със сценарий, при който те удължат срока на кредитите.

Спадът в началото на 90-те години бе утежнен, след като банките заеха твърда позиция по отношение на изискуемите кредити, което доведе много компании до фалит.

Над две трети от кредитите трябва да се изплащат между днешна дата и 2013 г., което увеличава потенциалните проблеми за сектора през следващите няколко години.

Наред с това банките са дали индикации, че темповете на кредитиране може да се понижат още повече през 2009 г.

„Нивото на дълговете, чийто матуритет настъпва, е ужасяващо и няма нищо, с което те да се рефинансират. Ние не получаваме обратно достатъчно от нашите пари, затова се обръщаме към централната банка с молба за помощ“, казва един банкер.

Пазарът на ценни книжа, обезпечени с ипотеки върху бизнес имоти, на практика е замръзнал през 2008 г., когато е имало емисии на такива книжа едва за 1 млрд. паунда в сравнение с 9 млрд. паунда през 2007 г. и 18 млрд. паунда през 2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още