IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продавачи на луксозни имоти в САЩ свалят цените с по 20 млн. долара

Продавачи на луксозни имоти свалят цените драстично, кои са някои от най-големите отстъпки?

10:34 | 15.05.09 г.
Продавачи на луксозни имоти в САЩ свалят цените с по 20 млн. долара

Когато един луксозен мезонет с площ от 1850 кв. метра и шест спални в Сан Франциско беше обявен за продажба в края на август миналата година за 70 млн. долара, това стана най-високата цена, искана в района на Санфранциския залив.

Макар и преди краха на Lehman Brothers офертата предизвика скептицизъм на местния пазар. Имотът се намира наистина в добър квартал, но далеч не в най-престижния или в близост до океана, най-добрите ресторанти или бутици в града.

В крайна сметка през февруари продавачът Виктор Макфарлейн капитулира и сваля цената с 21 млн. долара, което става най-голямата еднократна отстъпка на жилищния пазар в момента.

От Forbes са изготвили класация на 10 много скъпи имота, чиято цена е била драстично свалена. Компания на имота в Сан Франциско, който оглавява класацията, правят имение с площ 465 хил. кв. м в Бриджхемптън, Ню Йорк, което разполага с игрище за поло и конни съоръжения, както и къща с четири спални в Хемптънс. Офертите за продажба и на двата имота са били намалени с по 20 млн. долара до съответно 75 млн. и 20 млн. долара.

Данните са от Trulia.com, компания, базирана в Сан Франциско, която следи офертите за имоти в момента на пазара. Избрани са 10 жилища за милиони с най-голямо намаление на офертната цена.

Предвестник на тенденциите беше намалението, което направи Доналд Тръмп през март 2008 г., който успя до продаде имението си Maison de l'Amitie във Флорида за 100 млн. долара на руския магнат Дмитри Риболовлев през юни. С първоначална цена от 125 млн. имотът му престоя на пазара близо три години преди намалението.

Другите продавачи в селекцията обаче не успяват засега да намерят свой Риболовлев.

„Повечето от тези свръхлуксозни имоти са престояли на пазара над 180 дни въпреки намаленията на цените“, казва Хедър Фернандес, маркетинг вицепрезидент на Trulia.com.

В Южна Калифорния, където се намират три от къщите в топ 10, брокерът на имоти Маурисио Умански обяснява, че купувачите с кеш изчакват за още намаления на цената.

„В горния сегмент на пазара всеки купувач си мисли, че е единственият с пари. Мисли си, че други купувачи няма и не бърза“, казва той.

Вместо да свалят цената бавно и постепенно, някои продавачи предпочитат бързи и внезапни отстъпки, за да привлекат вниманието и да заявят нетърпението си да продадат. Например имот с девет спални и 12 бани във Флорида на брега на океана, с тенис корт и 4 акра земя (16 хил. кв. м) се предлагаше през март тази година за 39,9 млн. долара, а цената му вече е намалена с 10 млн. долара.

И макар че намаления от подобен мащаб се срещат само в най-горния сегмент на пазара, продавачите в Щатите използват същите методи. Според ZipRealty 45% от текущите оферти за продажба на жилище са претърпели поне една ценова редукция от първоначалното си излизане на пазара.

Дали тези стратегии ще се отплатят предстои да видим, но за купувачите в тези ценови граници подобни отрезвяващи редукции са добър знак, че продавачите са склонни да се съобразят. Добра новина, ако разполагате със средствата.

В селекцията на Forbes попадат още апартамент в Ню Йорк, чиято цена е свалена от 22 млн. на 15 млн. долара, къща в Лас Вегас с намаление на офертата от 28 млн. на 18 млн. и къща в в столицата Вашингтон, чиято цена е свалена с 10 млн. до 19,5 млн. долара.

Още по темата
Рекордно намаление от 50 млн. долара на офертната цена на имение в САЩ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още