IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Реорганизациите в Chrysler ще влошат ситуацията на пазара на бизнес имоти

Преустановяването на дейността на част от търговските разпространители на компанията ще доведе до ръст в незаетите площи в сектора

10:14 | 15.05.09 г.
Реорганизациите в Chrysler ще влошат ситуацията на пазара на бизнес имоти

Освен щетите за трудовия пазар в САЩ, закриването на повече от 700 центъра за дистрибуция на автомобилния производител Chrysler ще доведе до ръст на незаетите площи във вече и без това изнемощяващия сектор на бизнес имоти, пише Wall Street Journal.

“Ние сме в рецесия, в която вниманието към трудностите на пазара на недвижими имоти започва да се насочва към бизнес площите”, казва Пол Тейлър, икономист от Националната асоциация на автомобилните разпространители в САЩ (NADA). „Този момент е изключително труден за търговските разпространители да се опитват да продават имоти, ако дейността им бъде прекратена”.

От Chrysler съобщиха, че ще закрият 789 дилърски обекта от търговската си мрежа от близо 3 200, за да възвърнат рентабилността на фалиралата компания. От автопроизводителя отбелязаха, че имат много повече разпространителни обекти в сравнение с конкуренти като Toyota Motor и Honda Motor, но продават по-малко коли от тях. Очаква се скоро General Motors Corp също да извести някои от посредниците си, че са застрашени от закриване.

От NADA прогнозират, че рецесията ще принуди 1200 дилърски центъра да прекратят дейността си тази година, като за поне 86 на сто от закритите обекти ще отговарят Chrysler, Ford Motor и GM.

Настоящите реорганизации в центровете на Chrysler идват в момент на засилена консолидация между автомобилните разпространители. За да компенсират спада в печалбите от търговията с коли, автомобилните разпространители обявяват имотите си за продажба, които в много от случаите са с по-голяма стойност от собствения им бизнес, пише изданието.

„Имотите все още струват много”, казва Майкъл Фей, президент на Colliers Automotive Real Estate Services. „Това вероятно ще спести много на разпространителите...те нямат нищо друго”.

Много от дилърите са собственици на имотите, където развиват дейността си. Въпреки спада в цените на имотите през последните две години те все още могат да извлекат известна печалба от тяхната продажба, пише изданието.

Фей очаква ръст в броя на молбите за защита от фалит, подадени от независими автомобилни разпространители, предвид това, че много от тях са теглили заеми, обезпечени с имотите им, за да обновят обектите си под натиск от производителите за постоянно модернизиране на оборудването.

Както и при недвижимите имоти, от съществено значение е локацията. Експерти казват, че автомобилните дилъри, които се опитват да продадат земята си, ще се справят по-добре, ако се намират в силно населени и много развити райони.

Конфигурацията на много от дилърските центрове може да затрудни промяната на предназначението им за други търговски цели, но според експертите добри варианти за нови наематели са центровете за търговия с използвани коли, молове, големи вериги магазини или по-малки складове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още