IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Около 80% от строителните компании може да отпаднат от пазара в Русия

Основният удар ще отнесат т. нар. „фирми-еднодневки“ - компании, създадени за еднократно участие в различни търгове

17:34 | 14.05.09 г.
Около 80% от строителните компании може да отпаднат от пазара в Русия

Около 80% от строителните компании може да напуснат пазара на недвижими имоти в Русия в резултат на глобалната криза, смята директорът на Руския съюз на строителите Михаил Викторов, цитиран от РИА Новости.

През април вицепрезидентът на Асоциацията на строителите в Русия (АСР) Владимир Пономарев е заявил пред журналисти, че към момента около 70% от руските строителни фирми се намират в състояние пред фалит и в резултат на намаленото търсене и понижените цени на продукцията им няма да могат в бъдеще да плащат дълговете си към банките.

„Според мен, даже не 70%, а 80% от компаниите ще излязат от пазара заради кризата. При всички положения реалната ситуация е близка до тези оценки“, отбелязва Викторов.

Същевременно по думите му за по-пълното разбиране на ситуацията на пазара е нужно да се прави разграничение по вид дейност на строителните компании, „в смисъл, че ситуацията в сектора на жилищното строителство е една, в този на пътното – друга, в сферата на промишленото – трета“.

„Бих подкрепил оценката на АСР, що се отнася до сектора на жилищното строителство. На първо място, това може да се обясни с факта, че много компании се включиха в различни кредитни схеми, разчитайки на бъдещо платежеспособно търсене. И достатъчно голям брой от тях станаха жертви на собствената си стратегия, което е особено характерно за централните райони на Москва и Санкт Петербург“, смята той.

Според него ситуацията при пътното и промишленото строителство е по-стабилна.

Основният удар ще отнесат т. нар. „фирми-еднодневки“ - компании, създадени за еднократно участие в различни търгове, прогнозира Викторов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още