IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прага и Варшава най-атрактивни офис пазари в Европа за тримесечието

Наред с Хамбург двата града могат да очакват високо търсене на площи през следващите години

17:42 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Прага и Варшава най-атрактивни офис пазари в Европа за тримесечието

Офис пазарите в Прага и Варшава са двата най-атрактивни пазара в Европа за първото тримесечие на годината, сочи класация на германската компания Feri Group, предоставена на Investor.bg. На трето място следва пазарът в Хамбург.

От компанията казват, че тези три пазара се очаква да станат свидетели на високо търсене на офис площи през следващите години.

„Смятаме, че икономическият ръст в тези локации ще изпревари средния за Европа“, казва Волфганг Кубатски, директор "Недвижими имоти" във Feri EuroRating Services. „Това означава и съответен ръст в броя на интелектуалните работници“.

По думите му волатилността в наемните нива в тези градове е много по-малка в сравнение с Лондон. Въпреки че много опортюнистични инвеститори се насочват към Лондон поради рязката ценова корекция там, британската столица е изпаднала от топ 10 в класацията на компанията за най-атрактивните офис локации в Европа.

Проучването покрива 42 пазара в Европа и 67 в Германия.

„В Лондон бе регистриран наемен ръст през 2006 и 2007 г., който до голяма степен бе преувеличен“. Според Кубатски влошаването на наемните нива, което започна миналата година и достигна почти 10%, ще се засили тази година.

„Лондон няма да достигне дъното преди 2010 г.“, смята той. Според него наемните нива ще отчетат слаб ръст до 2011 г.

Наред с Прага, Варшава и Хамбург Братислава също е част от 10-те най-привлекателни офис пазара, като заема 7-мо място в новата класация. Париж е класиран на 13-то място, Брюксел – на 17-то, а Виена – на 20-то.

Топ 10 на най-атрактивните офис пазари в Европа според Feri EuroRating Services:

1. Прага
2. Варшава
3. Хамбург
4. Хелзинки
5. Люксембург
6. Мюнхен
7. Братислава
8. Дъблин
9. Дюселдорф
10. Хайделберг

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още