IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищата в Гърция поевтинели с до 12% през 2008

По-бавният темп на нарастване на ипотечното кредитиране и негативните настроения са довели до допълнителни 200 хил. непродадени имоти

11:12 | 14.05.09 г.
Жилищата в Гърция поевтинели с до 12% през 2008

Продажните цени на жилищните имоти в Гърция са паднали с до 12% през 2008 г. в резултат на кредитната криза и несигурността, които са увеличили броя непродадени апартаменти, сочат данни на анализаторската компания Hellastat.

Според компанията по-бавният темп на нарастване на ипотечното кредитиране и негативните настроения на пазара, породени от общото усещане за икономическа несигурност, са довели до допълнителни 200 хил. непродадени жилищни имоти.

„В резултат на това продажните цени се понижиха с около 10 до 12% за периода 2007-2008 година, като най-засегнати са големите апартаменти“, се посочва в съобщение на Hellastat, цитирано от Kathimerini.

Според друг индекс, Propindex, който е съставен на базата на информация от най-големите банки в страната, цените са паднали с 8,4% през миналата година.

Инвестиционната активност в строителния сектор формира около 7% от брутния вътрешен продукт на страната и около 400 хил. работни места в страната с работна сила от 4,5 млн. души, според правителствените данни.

През април икономическото министерство на Гърция обяви мерки, насочени към подкрепа на инвестициите и защита на работните места в строителния сектор, включително субсидиране на ипотеки и увеличение на данъчни предимства.

Като проблеми в сектора от Hellastat посочват бюрокрацията и забавянето при издаването на разрешителни, които пречат на инвестиционните планове и увеличават несигурността сред инвеститорите.

По последни данни новоиздадените разрешителни за строителство в страната през февруари намаляват с 15% през февруари на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още