IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испанците насърчавани да се възползват от облекченията при покупка на имот

Тези стимули ще бъдат отменени през 2011 г.

11:13 | 13.05.09 г.
Испанците насърчавани да се възползват от облекченията при покупка на имот

Испания планира да премахне данъчните облекчения за някои купувачи на жилища през 2011 г. с цел да активизира продажбите на жилища дотогава, заяви испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро при представянето на редица мерки за избавяне на страната от рецесията.

Плановете на Сапатеро са насочени към усвояване от наличността от непродадени жилища чрез окуражаване на хората да купуват преди 2011 г., за да се възползват от настоящите данъчни облекчения, пише Bloomberg. След 2011 г. испанците, получаващи повече от 24 хил. евро, няма да имат право на редукция в данъчните задължения, а тези с доходи между 17 и 24 хил. евро ще могат да ползват само частично намаление на данъците.

Сега правителството позволява на собствениците на жилища да приспаднат от подлежащия си на облагане доход 15% от първите 9015 евро от техните ипотечни задължения за една година без значение от размера на заплатата.

„Това вероятно ще има някакъв ефект, но няма да е достатъчно”, казва Пеп Руис от AFI. „В момента са нужни мерки за подобряване на достъпа до кредити”.

В момента в страната има до 1,4 млн. непродадени нови жилища, според данни на Banco Bilbao Vizcaya Argentaria.

Цените на жилищата в Испания се понижиха с 10,1 на сто през април спрямо година по-рано, показва информация на най-голямата компания в страна за оценяване на имоти Tasaciones Inmobiliarias, а друго проучване сочи, че броят на сделките със жилища са намалели с 24 на сто през март в сравнение с миналата година. Ипотечното кредитиране се забавя от края на 2007 г. насам и отчете 37% спад през февруари на годишна база.

Сапатеро обяви още и данъчни облекчения за малките компании, които не освобождават персонал, стимули в размер на 2 хил. евро за всяка закупена нова кола и 1 млрд. евро намаление на правителствените разходи, за да се овладее ръста на бюджетния дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още