IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата в САЩ се понижават с 14 на сто през първото тримесечие*

Медианната цена за тримесечието е с 26% под върха от 227 600 долара, достигнат през третото тримесечие на 2005 г.

09:08 | 13.05.09 г.
Цените на жилищата в САЩ се понижават с 14 на сто през първото тримесечие*

Медианната цена на жилищата в САЩ се понижи с 14 на сто до 169 хил. долара през първото тримесечие спрямо предходното, показват данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR).

Хората, които за първи път купуват жилище, са формирали половината от всички покупки през тримесечието и много от тях се насочват към имоти, отнети поради необслужени ипотеки. Това от своя странна е довело да снижаване на медианната цена, коментират от асоциацията, цитирани от Wall Street Journal.

Медианната цена за тримесечието е с 26% под върха от 227 600 долара, достигнат през третото тримесечие на 2005 г. Спрямо година по-рано цената е по-ниска в 134 от 153 от изследваните райони.

Най-ниската медианна цена от 30 300 долара е отчетена в Сагъно, Мичинган, а най-високата от 570 хил. долара в Хонолулу.

Продажбите на еднофамилни къщи и апартаменти са намалели с 6,8 на сто до ниво от 4,6 млн. единици на годишна база при отчитане на сезонните колебания. В някои от най-засегнатите от жилищната криза райони обаче продажбите се покачват. Сред щатите с висок ръст на продажбите спрямо ниските нива от преди година са Невада с ръст от 117%, Калифорния (81%) и Аризона (50%) и Флорида (25%).

Междувременно публикуваните данни от RealtyTrac Inc. показват, че броят на домакинствата, заплашени от отнемане на жилище, се е увеличил с 32 на сто през април в сравнение със същия период на миналата година, като това ниво е най-високо в Невада, Флорида и Калифорния.

Над 342 хил. домакинства са получили известие за отнемане на жилище през април, казват от компанията за покупко-продажба на ипотекирани имоти, цитирани от AP. Това означава, че подобно известие е било изпратено до едно на всеки 374 американски домакинства миналия месец, което е най-високото ниво, откакто компанията започва да води статистиката през януари 2005 г.

Данните за април обаче са с по-малко от един процент по-високи от отчетените през март, когато над 340 хил. имота са били засегнати. Нивото за март е било с 17% над това за февруари и с 46% по-високо спрямо година по-рано.

Дори и броят на застрашените от отнемане да нараства, броят на реално отнетите жилища от банките е намалял на месечна и годишна база до най-ниското си ниво от март миналата година насам, казват от RealtyTrac.

Около 63 900 жилища са станали собственост на банките поради необслужвани ипотеки – с 11% по-малко от март, когато са били 71 700. Ипотечната индустрия обаче е възобновила производставата срещу нередовните длъжници, след като процедурите по отнемане бяха временно спрени от компании като Fannie Mae и Freddie Mac и много други кредитори.

*Актуализирано към 9:30

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още