IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Български фирми може да участват в изграждането на 1,5 млн. жилища в Ирак

Български компании могат да се включат също в реконструкцията и модернизацията на заводи, изграждане на хотели, ресторанти и туристическа инфраструктура

17:25 | 12.05.09 г.
Български фирми може да участват в изграждането на 1,5 млн. жилища в Ирак

Ирак очаква български партньори за изграждането на 1,5 млн. жилища, реконструкцията и модернизацията на стотици заводи, изграждане на хотели, ресторанти и туристическа инфраструктура, която да поеме обслужването на 20-25 млн. туристи годишно. Това са посочили членове на правителствената и бизнес делегация от Ирак на среща с ръководството на Българската стопанска камара, съобщиха от пресцентъра на камарата.

Български компании могат да се включат също и в изграждането на мелиоративни системи и електроенергийни системи, са посочили гостите.

Гостуващата делегация е проявила интерес към доставка на хранителни продукти за целите на купонната система, чрез която иракското правителство разпределя между домакинствата стоки за 3,5 - 4 млрд. долара годишно.

Съветникът на иракския министър-председател и на министъра на финансите Азис Хасан Абтан е отбелязал възможността да се изградят смесени българо-иракски компании, както и да се разкрият търговски представителства на български фирми в Ирак, което да улесни засилването на икономическите връзки между двете страни. Според Абтан необходимо е да се използват по-пълноценно възможностите на съществуващите в Ирак няколко свободни зони, в които стоките не се облагат с митнически сборове.

Ежегодно Ирак възлага обществени поръчки в размер на 14-18 млрд. долара, а информация за търговете се публикува в сайтовете на съответните министерства, посочи министърът на финансите на страната Абдула Албандар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още