IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руските банки свиха 5 пъти ипотечните кредити за първото тримесечие

За периода януари-март банките на територията на Русия са отпуснали ипотечни кредити в размер около 900 млн. долара

14:46 | 12.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Руските банки свиха 5 пъти ипотечните кредити за първото тримесечие

Руските банки през първото тримесечие на годината са съкратили обема на издаваните от тях нови ипотечни кредити около пет пъти в сравнение със същия период на миналата година, съобщи РИА Новости по информация от държавната Агенция по ипотечно жилищно кредитиране (АИЖК) на Русия.

По предварителни оценки за периода януари-март банките на територията на Русия са отпуснали ипотечни кредити в размер на 27-30 млрд. рубли (около 900 млн. долара), като през март е отпусната близо половината от сумата. За сравнение, за първото тримесечие на 2008 г. отпуснатите ипотечни кредити в Русия са в размер на 150 млрд. рубли (над 4,6 млрд. долара), т.е. пет пъти повече.

От Агенцията по ипотечно жилищно кредитиране прогнозират, че съкращаването на обема на даваните от банките ипотечни кредити ще продължи, така че за 2009 г. техният обем може да се окаже 4-5 пъти по-малък на годишна база, ако държавата не окаже подкрепа на този пазар.

Това означава, че без подкрепата на държавата „обемът на отпуснатите през годината ипотечни кредити ще бъде 130-150 млрд. рубли, т.е. само 20-25% от аналогичния показател за 2008 г.”. А като се прибавят и средствата, които АИЖК ще даде за рефинансиране, то „сумата ще достигне около 200 млрд. рубли (близо 6,22 млрд. долара)”, уточняват от агенцията.

Руската държава ще продължи да подкрепя пазара за ипотечно жилищно кредитиране и по предварителни данни, за целта, както и миналата година, ще бъдат отпуснати около 60 млрд. рубли (близо 1,7 млрд. долара). По думите на ръководителя на АИЖК, тези средства ще се използват по програмите за помощ на кредитополучатели и за рефинансиране на първичния и вторичния ипотечен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още