IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерти не виждат възстановяване при бизнес имотите в Европа преди 2011

Очаква се пазарите във Франция и Германия да отчетат по-умерени корекции в сравнение с Испания

11:45 | 12.05.09 г.
Експерти не виждат възстановяване при бизнес имотите в Европа преди 2011

Спадът на капиталовите стойности на бизнес имотите в Европа се очаква да продължи и през 2010 г., разбивайки надеждите, че цените ще намерят дъно през 2009 г. след двугодишно понижение, сочи проучване на Ройтерс сред наблюдатели на пазара. 

Икономическите затруднения на ключови европейски пазари на имоти като Великобритания, Франция, Германия и Испания ще засегнат търсенето от страна на наематели и ще понижат наемите в идните две години, което допълнително ще намали вероятността за бързо възстановяване, смятат респондентите.

„Не виждам Франция, Германия или Испания да се върнат към ръст преди 2011 г. Стойностите може и да достигнат дъното през втората половина на 2010 г., но проблемът ще идва от пониженията при наемните нива, които ще теглят надолу капиталовите стойности“, прогнозира Кийт Стивънсън, директор „Проучвания“ в Atisreal.

За Великобритания, където захранваният с кредити пазар на имоти беше по-засегнат в сравнение с други в Европа, прогнозите са първите признаци за възстановяване да се появят по-късно тази година, въпреки че то ще бъде ограничено предимно в по-горния сегмент на пазара.

Средните очаквания на запитаните експерти са стойностите на Острова да паднат с общо 18% тази година и с 3% през 2010 г., което би намалило цените наполовина спрямо пика им от средата на 2007 г. Същевременно средните наемни нива се очаква да се понижат с 11% през 2009 г. и с 8% през 2010 г.

„Във Великобритания пазарът на транзакции всъщност ще види стойностите да опират дъното през последното тримесечие на 2009 г. Въпреки това към момента пазарът се характеризира с нарастващо разграничение между първокласни и второкласни имоти“, казва икономистът от Colliers CRE Киран Райчура.

На континента някои очакват пазарът на бизнес имоти в Испания да изпита най-рязката корекция през следващите две години, докато за Франция и Германия се прогнозират по-умерени понижения.

„Според нас Испания има най-много структурни проблеми“, казва Тони Макгоу, шеф на отдела за прогнози на DTZ.

Според проучване на DTZ капиталовите стойности на офис сградите в Испания вероятно ще се сринат с 39,4% тази година, докато наемите може да паднат с една пета, което би било най-зле представилият се сектор в региона.

„Като изключим Ирландия, която не попада в проучването, подозирам, че става въпрос за надпревара между Испания и Великобритания и между офис пазарите в центровете на Лондон и Мадрид... надпревара за изясняване чий финансов сектор е най-тежко засегнат“, коментира Стивънсън.

„Съществува изкушението да се добави и Германия, предвид мрачните прогнози на МВФ за брутния вътрешен продукт на страната. Германия обаче има забележително гъвкав пазар на имоти, който успява да запази хладнокръвие при всички условия“, посочва той.

И все пак, възможно е Франция и Германия да отчетат по-резки понижения на стойностите в сравнение с Великобритания поради факта, че имотите в двете страни са заети предимно от самите им собственици и рядко стават обект на сделки, поради което изостават от британския пазар, смята Ангъс Макинтош, директор на проучванията в King Sturge.

„Капиталовите стойности може да паднат по-бързо в Германия и Франция тази година, защото пазарите там са по-малко ликвидни. Да се надяваме обаче, че до 2011 г. нещата навсякъде ще започнат да се оправят“, допълва Макинтош.

Миналата седмица други наблюдатели на пазара пък изказаха мнения, че вече се вижда краят на низходящия тренд на пазара на бизнес имоти в големите европейски икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още