IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С над 30% са нараснали инвестициите в китайски имоти към април

От началото на годината инвестициите във фабрики и имоти ускоряват своя ръст спрямо първите месеци на 2008 година

10:47 | 12.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
С над 30% са нараснали инвестициите в китайски имоти към април

Инвестициите в недвижими активи в Китай продължават да се увеличават, което според анализатори ще спомогне за неутрализиране на негативните ефекти от спада на износа и ще подкрепи икономиката на страната.

За първите четири месеца на 2009 година се наблюдава увеличение на инвестициите в недвижими имоти и фабрики от 30,5 на сто спрямо съпоставимия период на миналата година. През първите три месеца на тази година увеличението на инвестициите беше 28,6 на сто на годишна база.

Според специалисти, цитирани от Bloomberg, основна заслуга за нарастването на инвестициите има икономическия план на правителството, който предвижда подкрепа за инфраструктурни и други проекти в размер на 4 трлн. юана.

Благодарение на ръста на инвестициите Китай може да успее да неутрализира негативните ефекти от сриващия се износ, който продължава да се понижава заради слабото търсене от външните пазари.

Днес статистическите служби на Китай публикуваха и данни за пореден спад в износа на страната. През април той се свива с 22,6 на сто, което е доста над прогнозирания спад от 15,3 на сто. Най-силно понижение има на износа за ЕС – 24,1 на сто, докато към САЩ са експортирани със 17,1 на сто по-малко стоки.

В същото време вносът в Китай се свива с 23 на сто, което води до понижаване на излишъка в търговския баланс на страната до 13,14 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още