IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предпазлив оптимизъм сред брокерите на имоти на Острова

По-малък брой брокери отчитат спад на цените на жилищата, нараства броят на запитванията и на сделките

09:57 | 12.05.09 г.
Предпазлив оптимизъм сред брокерите на имоти на Острова

По-малък брой брокери на имоти във Великобритания отчитат спад на цените на жилищните имоти в страната, сочи последното проучване на пазара на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS). Според него 59,9% повече брокери отчитат спад на цените вместо ръст през април спрямо предходния месец. През март тази стойност беше 72,1%.

Увеличава се и броят на запитванията от нови клиенти, който расте за шести пореден месец и достига най-високата си стойност от близо десетилетие.

Това води до увеличение и на продажбите, като броят на имотите, които един брокер е продал за период от три месеца, се повишава от средно 9,7 към март на 10,6 през април.

„Има колебливи признаци, че пазарът започва да се възстановява, но сделките остават на много ниски нива и е малко вероятно да видим значително подобрение, докато има недостиг в предлагането на финансиране, а ситуацията на трудовия пазар остава несигурна“, коментира Джереми Лий, говорител на RICS, цитиран от Telegraph.

Данните идват, след като най-големият ипотечен кредитор на Острова, Halifax, отчете спад на цените от 17,7% за изминалата година до 154 716 паунда. Според данните цените са се върнали на нивата от 2004 г.

Лийф добавя: „Цените на жилищата може да се стабилизират през идните месеци, но потенциалните купувачи и особено тези, които купуват жилище за първи път, ще продължат да срещат трудности, докато банките поддържат текущото съотношение на заем към стойност на имота и затрудняват достъпа до пазара дори за тези, които са натрупали значителен капитал чрез съществуващите си имоти“.

„Има все повече запитвания, което води до повече огледи и в резултат се постигат повече продажби. Купувачите все повече вярват, че цените на имотите са стигнали дъното на пазара или са близо до него“, обяснява Дейвид Дарк, който е член на RICS и е базиран в Девън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още