IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Все по-малко жилища сe предлагат за продажба в САЩ

Според някои анализатори това може да е знак, че пазарът наближава дъното си

09:02 | 12.05.09 г.
Все по-малко жилища сe предлагат за продажба в САЩ

Броят на жилищата, предлагани за продажба в много американски градове, продължава да се понижава и през април, което някои анализатори визират като знак, че пазарът наближава дъното си, предава Wall Street Journal.

Картината обаче е помрачена от несигурността за това колко отнети имоти ще излязат на пазара, пише изданието.

Предлагането на жилища за продажба в 29 метрополиса в САЩ към края на април е отчело понижение от 3,6% спрямо месец по-рано, сочат данни на компанията за имоти ZipRealty Inc.

В национален мащаб инвентарът от жилища обикновено се увеличава през април със старта на пролетния сезон за покупка на имоти. От 1982 г. насам средното увеличение през април спрямо предходния месец е 4,8 на сто, показват данни на изследователската фирма Zelman & Associates.

В сравнение със същия месец на миналата година наличността от жилища за продажба в 29-те метрополиса е намаляла с 21 на сто.

Към края на март предлагането на жилища за продажба е възлизало на 3,7 млн. единици в национален план – с 10% по-малко в сравнение с година по-рано, показват данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR). Тези данни обаче не включват всички отнети имоти, които банките се опитват да продадат.

Ипотечните кредитори Fannie Mae и Freddie Mac обикновено обявяват само 35% до 50% от тези имоти за продажба по оценка на експерти от индустрията. В една от най-големите банки в страната около 60% от отнетите имоти се предлагат за продажба, казва източник, запознат със ситуацията. Някои от отнетите имоти не се обявяват за продажба, тъй като се предлагат под наем, на други пък им предстои ремонт или са обект на съдебен спор.

Според икономиста Том Лолър спадът в предлагането на жилища за продажба „подсказва, че дъното на цените на жилищата е много по-близо, отколкото много специалисти смятат”. Той подчертава също, че жилищното строителство се е свило значително и предупреждава, че не се знае още колко отнети имота ще излязат на пазара в идните месеци.

Оценка на Barclays Capital показва, че финансовите институции притежават 765 500 отнети жилища към 1 април в сравнение с 629 100 година по-рано. От компанията прогнозират, че този инвентар ще достигне връх от около 1,3 млн. единици през втората половина на 2010 г.

Данните на ZipRealty не включват информация за Ню Йорк, но от тамошната компания за оценка на имоти Miller Samuel Inc отчитат, че към края на април апартаментите на пазара в Манхатън наброяват 10 369. Това е с 0,7% по-малко спрямо март и с 20% повече в сравнение с април 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още