IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Регионални банки в САЩ може да са по-засегнати от кризата с бизнес имотите

Загубите от ипотеки върху бизнес имоти е трудно да бъдат проследени, защото банките включват различни видове заеми в категорията

09:45 | 11.05.09 г.
Регионални банки в САЩ може да са по-засегнати от кризата с бизнес имотите

Оценката на САЩ след стрес тестовете показа, че при песимистичен сценарий за американската икономика 19-те водещи щатски банки, преминали теста, може да претърпят загуби от 53 млрд. долара във връзка с активи в сектора на бизнес имотите, пише Financial Times. Това поражда опасенията, че много по-малки банки може да понесат огромни загуби от кредитите, които са отпуснали към сектора.

Потенциалната загуба от 53 млрд. долара представлява 8,5% от общата стойност на активите на 19-те банки в сектора на бизнес имоти, която възлиза на около 600 млрд. долара.

Експерти очакват цените на бизнес имотите да се понижат с още 20 на сто като продължение на досегашния спад от 30%.

По данни на Фед експозициите на отделните банки към бизнес имоти се различават значително. Базираната в Алабама регионална банка Regions Financial например е изправена пред потенциални загуби от 4,9 млрд. долара, или 13,7 от общата стойност на кредитите, които е отпуснала към сектора. От Regions обаче не смятат, че оценката на Фед отразява потенциалните загуби, пред които е изправена, дори и при наблагоприятни икономически условия.

Въпреки това някои инвеститори и анализатори очакват проблемите за регионалните банки да бъдат сериозни. Те отбелязват, че загубите от ипотеки върху бизнес имоти може трудно да бъдат проследени, тъй като отделните банки включват различни видове заеми в тази категория.

Регулаторите „подценяват тежестта на това, което ще се случи”, казва Том Барак, шеф на Colony Capital, изразявайки опасение в частност за по-нискокачествените строежи на молове. „Регионалните банка се намират там, където е заровен тротилът”.

Сред по-големите банки Bank of America се явява банката с най-голямо портфолио от бизнес имоти с потенциални загуби от 9,4 млрд. долара. От банката оспорват заключенията на Фед, казвайки, че тяхната прогноза за загубите е много по-ниска от тази на Фед.

Междувременно портфолиото както на Citigroup, така и на Wells Fargo, се очаква да регистрират по-добри резултати от средните. JPMorgan, която винаги е била скептично настроена към ползите от кредитирането на сектора на бизнес имотите, има относителни малки експозиции към него. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още