IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на земеделска земя в Румъния замръзна

От ноември насам на пазара на земеделска земя в страната са отчетени „много малко сделки“, казват брокери

11:50 | 08.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът на земеделска земя в Румъния замръзна

Обявите за продажба на земеделска земя в Румъния, повечето от които се публикуват от брокерски агенции, са с офертни цени от порядъка на 2500-6000 евро за хектар (250-600 евро на декар), в зависимост от големината на масива, пише румънското издание ZF.

Въпреки това купувачите в момента са на етап „събиране на информация“ и се въздържат от покупки, пише изданието, цитирайки източници от пазара.

От ноември насам на пазара на земеделска земя в северната ни съседка са отчетени „много малко сделки“, което подсказва, че стагнацията на пазара на жилищни имоти е засегнала и този на земя, се казва в съобщението.

Чуждестранните купувачи, които бяха активни в миналото, в момента разменят парцели или земеделски компании помежду си, но никой не купува нови земи поради липса на ликвидност.

„Преди два месеца пуснах обява, че продавам 200 хектара земеделска земя от първа и втора категория, 60% от парцелите в която се намират в съседство един с друг...“, казва Флорин Леле от компанията за имоти Garbian Imob. Той добавя, че все още никой не е проявил интерес, като той е правил опит за продажба на земята и миналата година. Исканата от него цена е 2300 евро за хектар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още