IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отчитат подобрен инвестиционен климат на пазара на имоти в Европа

Доходността от първокласни офис площи може да достигне пределната си граница до края на годината

10:55 | 08.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отчитат подобрен инвестиционен климат на пазара на имоти в Европа

Среднопретеглената доходност от първокласните офиси в Европа се е покачила с 20 базисни пункта от 5,8% в края на 2008 г. до 6% към края на първото тримесечие, което е значително забавяне в сравнение с 50 базисни пункта промяна между третото и четвъртото тримесечие на миналата година, сочи доклад на консултантската компания за имоти Jones Lang LaSalle (JLL).

Разликата в доходността между установените и развиващите се пазари на континента е продължила да се покачва.

От компанията смятат, че много от развитите пазари, които вече са отчели значителни ценови корекции, включително Париж и Лондон, почти са достигнали тавана на доходността при сегашния цикъл, като може да се очаква да достигнат своята пределна стойност в доходността до края на годината. В някои случаи доходността дори може да отчете леко понижение.

„Мнението, че някои пазари са близо до своята пределна стойност по отношение на доходността от имотите е основано главно на подобряващ се инвестиционен климат при първокласните имоти, за които инвеститорите смятат, че доходността е достигнала нива, при които се чувстват сигурни да сключват сделки“, казва Тони Хоръл, директор "Европейски капиталови пазари" в компанията. Той добавя, че инвеститорите се стремят да придобиват най-качествените активи, преди пазарите да достигнат дъното, тъй като най-добрите активи обикновено сменят собствениците си, преди пазарът да започне да се възстановява.

На развитите пазари в Европа от JLL вече забелязват признаци на стабилизиране на доходността при първокласните офис площи в някои локации след подобрение на инвестиционната нагласа. Пазарите в Германия и Италия продължават да демонстрират най-слабо покачване в доходността от началото на кризата, като там тя се е повишила с между 50 и 60 пункта на годишна база. Букурещ, Дъблин, Москва и Санкт Петергбург са отчели най-голяма промяна, като при всички тях доходността се е покачила с 50% за последното тримесечие.

Подобряващият се инвестиционен климат е най-забележим на пазарите в централен Лондон, където от компанията започват да забелязват повишена инвестиционна активност. Доходността от първокласните имоти в лондонското Сити е останала непроменена за последното тримесечие, след като се е повишила със 125 пункта от първото тримесечие на 2008 г. до първото тримесечие на 2009 г. Доходността в Уест Енд е отчела ръст от 25 базисни пункта за първото тримесечие и 100 пункта за последната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още