IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И държавните данни потвърдиха кризата на пазара на жилища в Англия и Уелс

От Land Registry отчетоха понижение от 3,14% на цените на имотите в Англия и Уелс през първото тримесечие

10:05 | 08.05.09 г.
И държавните данни потвърдиха кризата на пазара на жилища в Англия и Уелс

Подробен тримесечен анализ на движението на цените на жилищните имоти в Англия и Уелс на държавната агенция Land Registry разкрива дълбочината на кризата на пазара в началото на 2009 г.

Средната цена за имот през първите три месеца на годината е била с 3,14% по-ниска в сравнение с предходното тримесечие и с 9% по-ниска на годишна база, сочат данните. Средното жилище е струвало 198 939 паунда, а средната цена на самостоятелна къща се понижава с близо 15 хил. паунда.

Официалните данни за Шотландия ще бъдат публикувани по-късно.

Тримесечният анализ на агенцията се счита за най-достоверното проучване за цените на жилищата, коментира BBC. В него са регистрирани всички продажби, като се сравняват цени на продадените имоти сега с цените, платени при предишни сделки.

Поевтиняване се наблюдава при всички типове имоти през първите три месеца на годината, сочат още данните. Темпът на понижение на цените е по-бърз спрямо година по-рано, но е по-бавен в сравнение с последното тримесечие на 2008.

Анализът подчертава също и пасивността на пазара, като се съди по броя продажби на имоти в Англия и Уелс. Този брой се понижава до 84 331 за първото тримесечие на 2009, спрямо 114 974 за предходните три месеца и 167 050 за първото тримесечие на 2008 г.

От ипотечния кредитор Halifax вчера отчетоха понижение от 1,7% на цените на британските жилища през април, което е по-слабо от регистрираното за март намаление от 1,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още