IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата на Острова се върнаха на нивата от 2004

Спадът от 1,7% през април обаче е най-малкото месечно понижение от декември насам и е по-слаб от регистрираното за март намаление

17:26 | 07.05.09 г.
Цените на жилищата на Острова се върнаха на нивата от 2004

Цените на британските жилища паднаха миналия месец по-силно от очакванията, при което средната цена за имот на Острова се върна на нивото от 2004 г., сочат данни на ипотечния кредитор Halifax.

Спадът от 1,7% през април обаче е най-малкото месечно понижение от декември насам и е по-слаб от регистрираното за март намаление от 1,9%.

„Данните сочат забавяне на темпа на понижаване на цените на жилищата“, казва пред Financial Times Алън Монкс, икономист в JPMorgan.

Въпреки това априлското понижение на цените продължава да е около средната стойност от 1,6% месечен спад, който от компанията регистрират за последните 12 месеца.

Средностатистическото британско жилище сега струва около 155 хил. паунда (235 хил. долара) и цената е с 22,5% под пика от 200 хил. паунда, постигнат през август 2007 г.

Не е необичайно цените на жилищата да продължат да падат известно време след регистриране на най-рязкото понижение. При жилищната криза в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век цените продължиха да се колебаят четири години, припомня изданието.

Други индикатори също сочат спад на цените, макар и с по-бавен темп. От Nationwide отчетоха понижение от 0,4% през април, при което цените паднаха с 18,4% спрямо пика си.

Същевременно се наблюдава засилване на интереса към покупка на жилище в страната, съобщиха от сайта за имоти Rightmove.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още