IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестициите в хотели в Европа, Близкия изток и Африка с 81% спад

Като цяло 2009 г. се очаква да бъде слаба с инвестиционен обем, значително по-нисък от този през 2008 г.

12:20 | 07.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестициите в хотели в Европа, Близкия изток и Африка с 81% спад

Инвестиционният пазар на хотели в Европа, Близкия изток и Африка отчете слабо първо тримесечие с обем от 700 млн. евро. Това представлява спад от 81% в сравнение с първото тримесечие на 2008 г., сочи проучване на Jones Lang LaSalle.

“Предвиждахме твърде спокойно първо шестмесечие на тази година и обемите са ниски, въпреки че са в рамките на очакваното”, казва Марк Уайн-Смит, изпълнителен директор на Jones Lang LaSalle Hotels за Европа, Близкия изток и Африка.

По отношение на източника на инвестициите през първото тримесечие повечето от тях са направени от инвеститори от съответните държавни, които представляват 50% от общия инвестиционен обем.

Силната активност на капитали от Близкия изток, които представляваха 26,7% за 2008 г., не продължи през първото тримесечие на годината, когато няма нито една сделка, направена с капитал от този регион, сочи проучването.

„Инвеститорите от Близкия изток обикновено се стремят да придобиват активи трофеи, които не се предлагат на основния пазар“, коментира Уайн-Смит. „В момента те са концентрирани върху активи в затруднено положение и очакваме, че въпреки че през втората половина на 2009 г. на пазара ще има повече такива, активите трофеи на ниски цени ще бъдат много малко.“

Относно Русия и пазарите от ОНД Марина Усенко, изпълнителен вицепрезидент на Jones Lang LaSalle Hotels, добавя: „Предвид факта, че в момента на пазара предлагането е ограничено, а новите проекти вероятно ще бъдат забавени или отменени в краткосрочен до средносрочен план, 2009 г. се очаква да покаже още по-слаба инвестиционна активност на пазарите в ОНД, придружена от още по-слаба доходност“.

Тя обяснява, че инвестициите в Русия през последните години до голяма степен са били движени от западни инвеститори. Те обаче в момента се фокусират върху собствените си пазари, които познават по-добре и за които се смята, че са по-нискорискови.

Инвестиционният обем за 2009 г. се очаква да остане слаб и значително по-нисък от този през 2008 г.

„Трябва да приемем, че започваме нов цикъл“, казва Уайн-Смит. „Пикови години като 2007 г., когато регистрирахме обем от 8,6 млрд. евро само за първото тримесечие, са вече минало.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още