IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатска банка предпочете да събори нови къщи вместо да им търси купувачи

От банката казват, че разходите за довършване на проекта ще надхвърлят сумата, за която биха могли да бъдат продадени жилищата

11:10 | 07.05.09 г.
Щатска банка предпочете да събори нови къщи вместо да им търси купувачи

Банка в Тексас предпочете да разруши 16 нови и частично завършени къщи в Южна Калифорния, които е придобила в резултат на просрочена ипотека, след като е изчислила, че е по-добре да ги събори, вместо да се опитва да ги продава в условията на потиснат жилищен пазар.

Guaranty Bank of Austin събаря сградите, за да осигури „безопасна среда“ за съседите на изоставения жилищен проект във Викторвил, град в пустинята на около 130 км на североизток от Лос Анджелис, казва говорител на банката, цитиран от Wall Street Journal.

От местните власти на града казват, че банката е съобщила, че разходите за довършване на проекта ще надхвърлят сумата, за която биха могли да бъдат продадени жилищата.

Банката е била изправена също пред все по-големи глоби заради замърсяването на обекта от вандали, посочват от местните власти.

Цените на жилищата в окръг Сан Бернардино, където се намира Викторвил, са паднали с 60% от пика на жилищния пазар през 2006, сочат данни на анализаторската компания DataQuick. Медианната цена за ново жилище в града е 265 990 долара, според друга компания за проучвания на пазара, Hanley Wood Market Intelligence. В началото на 2008 г. жилищата в проекта са се оценявали на между 280 хил. и 350 хил. долара.

Разрушаването на празни жилища в икономически затруднени квартали не е рядко срещана практика. Събарянето на къщите във Викторвил обаче показва, че жилищният пазар натежа на кредиторите дори в предградия, които навремето са процъфтявали.

Guaranty Bank има значителни експозиции към заеми за жилищно строителство. Много кредитори като Guaranty се сдобиха с проекти на предприемачи, които са фалирали. Сега регулаторите искат Guaranty да предложи план за разпродаване на отнетите имоти. Да се намерят купувачи обаче е трудно, тъй като цените на имотите остават под натиск.

От банката обясняват, че само четири от общо 16 сгради, планирани за разрушаване, са били „значително завършени“, докато останалите са били по-малко от наполовина завършени и „изложени на природните стихии“. От Guaranty са се сдобили с проекта след процес за отнемане през декември 2008. Предприемачът, Matthews Homes, не е бил открит за коментар.

Служител на банката е казал пред местния вестник Daily Press, че довършването на имотите, за да могат да бъдат обитавани, би струвало над 1 млн. долара. Официалният говорител на банката обаче е казал, че служителят не е бил упълномощен да говори пред репортери и че не знае колко биха стрували довършителните работи.

Разрушаване от подобен мащаб вероятно ще излезе над 100 хил. долара, смята източник, запознат с въпроса.

Част от дървесината, използвана за строителството, ще бъде изпратена в Мексико за строителство там, обясняват от компанията, наета за дейностите по събарянето на къщите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още