IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Средно с 8% са паднали офис наемите в Европа за тримесечието

Най-голям е спадът в Москва и Лондон

13:33 | 06.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Средно с 8% са паднали офис наемите в Европа за тримесечието

Офис наемите в Европа са се понижили средно с 8% през първото тримесечие на годината спрямо предходното, показват данни на Jones Lang LaSalle.

Най-голям спад в наемите на първокачествените офис площи има в Москва, където цените намаляват с 28,6 на сто. Следва Лондон с понижение от 21,1 на сто.

След тях по спад са Мадрид и Варшава, с понижения съответно от 12,5 на сто и 10,7 на сто. В по-големите градове в Германия ценовата корекция надолу е между 2 и 5 на сто.

Нивото на усвояване на офис площите на Стария континент се е понижило с 37% спрямо предходното тримесечие до 1,9 млн. кв. м и с 40% спрямо първото тримесечие на 2008 г., показват още данните. Това равнище е с 31% под средното ниво за последните пет години.

Особено силно от влошените икономически условия се е повлиял регионът на Централна и Източна Европа, посочват от Jones Lang LaSalle. Там нивото на усвояване се е понижило с 41% за последните три месеца.

Слабото търсене и завършването на над 2 млн. кв. м офис площи през първото тримесечие са довели до ръст на средните нива на незаетост, които от 7,7 на сто за последните три месеца на 2008 г. стават 8,5 на сто за първите три на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още