IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трябвали ни още 30 малки курорта

Вече имаме достатъчно големи курорти, смята изп. директор на агенцията за инвестиции

14:31 | 30.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Трябвали ни още 30 малки курорта

На България са й необходими още около 30 малки туристически курорта, които да са добре устроени, намират се близо до природата и не са много скъпи. Това становище изрази изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стоян Сталев по време на проведена днес туристическа конференция.

По думите му страната ни вече има достатъчно големи курорти и именно това би могло да е новото направление в развитието на туризма.

Според Сталев инфраструктурата остава основен проблем, без решаването на който страната не би могла да има сериозни успехи в развитието на туризма.

Той посочи още, че до началото на 2008 г., докогато агенцията издаваше сертификати и за проекти в туризма, е сертифицирала общо 66 туристически проекта на обща стойност около 10 млрд. лв. Към момента обаче по негови данни 22 от проектите срещат затруднения при реализацията си, тъй като вследствие на икономическата криза е затруднено финансирането на строителството им.

От ръководството на Българската туристическа камара посочиха, че основните проблеми в туризма на настоящия етап са свързани с презастрояването в големите комплекси. Освен това би трябвало да се обсъдят и въпросите, свързани с отмяна на визовите такси за туристите от някои страни и правилата за отдаване на концесии на плажовете. Според камарата би трябвало държавата също да намери начини за привличане на повече български туристи в родните курорти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още