IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститор в „Сердика център“ цели портфолио от имоти от ?2 млрд. до 2010

За 2008 г. компанията отчете 80% спад в консолидираната си нетна печалба, която се понижи до 5,7 млн. евро

14:49 | 29.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститор в „Сердика център“ цели портфолио от имоти от ?2 млрд. до 2010

Един от инвеститорите в столичния търговски комплекс „Сердика център“, австрийската компания за имоти Sparkassen Immobilien AG, цели да увеличи стойността на портфолиото си до 2 млрд. евро до 2010 г., съобщиха от компанията за Investor.bg. В края на 2008 г. тя е имала портфолио от 1,78 млрд. евро.

От Sparkassen казват, че всички проекти, чието изграждане е започнало, се развиват по план. Към 31 декември компанията е имала инвестиции в проекти в процес на развитие на обща стойност 161 млн. евро, включително такива във Виена, Букурещ, София и Братислава.

„Всички тези проекти се развиват по план, имат отлични нива на предварително отдадени площи и, след завършването си тази и другата година, ще генерират значителен ръст в проходите от наем“, казва управляващият директор на компанията Фридрих Вахерниг.

Фокусът на компанията през 2009 г. ще бъде насочен към „оптимизация на съществуващото портфолио, проактивно управление на активите, завършване на проектите в процес на развитие и концентрация върху благоприятните възможности за покупки и продажба на имоти“, казват от компанията.

За 2008 г. компанията отчете 14% увеличение в приходите си от наем, като приходите от жилищни имоти са регистрирали най-силен ръст. Консолидираната й нетна печалба се понижи с 80% до 5,7 млн. евро от 28,7 млн. евро за 2007 г.

Придобиванията на допълнителни жилищни сгради в Германия са увеличили дела на приходите от жилищни имоти от 22% през предишните години до 33% през 2008 г.

Над половината от имотите в портфолиото на компанията в момента с в Германия, 27% са в Австрия, а останалите – в различни държави в ЦИЕ. Над 44% от него са жилищни имоти, 28% - офиси, 17% са други бизнес имоти, 7% - хотели и останалите са разпределени в друг тип имоти.

Общо 91% от всички площи в портфолиото са били отдадени под наем към края на миналата година. Брутната доходност от наем за всички страни, в които компанията присъства, е била средно 6,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още