IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новият комплекс на правителството ще се строи по проект на Доминик Перо

Предстои да бъде изработена стратегия и конкретен план за реализацията на проекта, както и провеждането на конкурс за инвеститор

14:34 | 29.04.09 г.
Новият комплекс на правителството ще се строи по проект на Доминик Перо

Международно жури определи проекта на френския архитект Доминик Перо за печеливш в конкурса за Многофункционален комплекс – вторичен столичен център, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Според мнението на журито проектът на Перо печели с интересната си обща градоустройствена структура, която едновременно съдържа завършеност на идеята и е достатъчно отворена, за да могат отделните му части да се реализират постепенно и относително самостоятелно. Освен това, особеният силует на цялата композиция е съобразен с традиционния силует на София и Витоша, се посочва в съобщението.

Предстои да бъде изработена стратегия и конкретен план за реализацията на проекта, както и провеждането на конкурс за инвеститор.

При обявяването на печелившия проект е открита и експозиция на конкурсните проекти на шестимата финалисти. Тя е изложена в Националната галерия за чуждестранно изкуство и ще бъде открита до 6 юни. В нея могат да бъдат видени проектите на шестимата финалисти – „Фостър&Партнер” ООД (Великобритания), „Заха Хадид Лимитед” (Германия), „Доминик Перо”(Франция), Обединение „Г-3” (България), „Фуксас Асочати С.Р.Л.” ООД (Италия) и Консорциум „Адаис проект” (България).

Конкурсните работи са оценени на 25 и 26 април 2009 г. от международно жури в състав проф. арх. Хеле Жул (Дания) - председател на журито, арх. Браян Спенсър (САЩ), арх. Пол Андрьо (Франция), арх. Кионоре Кикутаке (Япония), арх. Петър Диков, главен архитект на София, арх. Любомир Пеловски, САБ, арх. Митьо Виделов, МРРБ, и чл. кор. проф. арх. Атанас Ковачев, председател на техническата комисия.

За цялостното организиране и провеждане на международния конкурс за изработване на устройствена концепция и подробен устройствен план за изграждане на многофункционалния комплекс се осигуряват над 3 млн. лв., реши преди две седмици Министерски съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още