IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Краваров: В Банско продължава да се строи, но не както в минали години

Строителните разрешения не са намалели, но се подписват главно за изграждане на инфраструктура, обяснява кметът на общината

11:39 | 29.04.09 г.
Краваров: В Банско продължава да се строи, но не както в минали години

В Банско продължава да се строи, но не както в минали години, казва кметът на община Банско Александър Краваров. Кризата действително се чувства в строителния бранш и тук, коментира кметът пред БТА. 

Строителните разрешения не са намалели, но в момента се забелязва една тенденция - подписвам строителни разрешения главно за изграждане на обекти от инфраструктурата - водопроводи, канализация, ел. захранване, допълва Краваров.

По отношение на инфрастраструктурата на град Банско нямаме никакви проблеми за зоните, които са в регулация, съобщава още той. Тази година трябва да се положи още около 10 км газопроводна мрежа и да се започне асфалтиране на улици. Има доста работа на територията на туристическите зони, но не бива да бъдем критикувани за неща, които са задължения на инвеститорите, казва кметът.

В момента строителството в Банско продължава. Отпаднали се забраните, които общината налага по време на активния туристически сезон. Остава само забраната за влизането на товарни коли в града. Според Краваров тя почти се спазва, но има и нарушения, които той обяснява с ограничения кадрови ресурс на полицията да контролира по всяко време и навсякъде.

За общината остава задължението да довърши ремонта на пътя Банско - Шилигарника, както и на два моста, които са почти готови, съобщи кметът. Остава и задачата през летния сезон да се довърши трасето за летен биатлон.

Предстои още общината да подготви и представи в МОСВ предложенията си за промяна на плана за управление на Националния парк Пирин, свързани с проектите за изграждане на втора кабинкова въжена линия, разширяване на ски зона Банско и на изграждане на ски зона Добринище.

Миналата година в курорта са пусната в експлоатация три нови хотела, останалите са малки хотелчета и апартаментни кооперации. Тази година се очаква да влязат в експлоатация още два по-големи хотела, казва Краваров и уточнява, че общият брой на хотелите в Банско в момента е над 40, в това число и семейните, а легловата база предлага около 15 хил. места. Това, което се говори, че в Банско има 20-30 хиляди апартамента, не е вярно, заяви той.

Кметът на Банско не изключва вероятността на фона на кризата да има и фалирали хотели в български курорти, зимни или летни, като по думите му това вероятно ще се случи на хора, които са си правили инвестиционните планове, без да се съобразяват с реалните възможности и с пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още