IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разпродажба на австралийски острови сваля цените наполовина

Въпреки добрата цена потенциалните купувачи се колебаят, тъй като дори и много красиви, островите са твърде скъпи за управление

17:17 | 28.04.09 г.
Разпродажба на австралийски острови сваля цените наполовина

Повече от 30 острова, разположени в прилежащите води на австралийския щат Куинсланд, са обявени за продажба, като няколко от тях вече от над шест месеца са на пазара и все още не могат да намерят купувач, пише Telegraph. 

Въпреки добрата им цена потенциалните купувачи не се решават на покупка, тъй като дори и да са много красиви, островите са твърде скъпи за управление, трудно се намира персонал, които да работи на тях, а луксозните хотелски стаи на островите, които могат да достигнат 2000 австралийска долара (965 паунда) на вечер, все по-трудно биват запълвани.

Сред поевтинелите имоти е островът Дънк Айлънд, един от шестте острова в региона, които се продават от компанията GPT Group. За последен път островът бе продаден за 51,8 млн. австр. долара, но сега се очаква да бъде реализиран дори за 25 млн. австр. долара, пише The Australian.

По подобен начин луксозният и просторен остров Търтъл Айлънд, който актрисата Джулия Робъртс искаше да купи преди осем години, в момента е отворен за „каквато и да е разумна оферта“. Първоначалната цена на острова беше 6,5 млн. австр. долара.

Ярък пример за кризата е островът Куоин Айлънд, чийто курорт е напълно занемарен, а цената му е била намалена от 3,5 млн. австр. долара на малко над 1 млн. австр. долара, като имотът е обявен за продажба от ликвидаторите си от повече от година.

Единствената скорошна продажба е на острова Литъл Грийн Айлънд, който е бил закупен за 3 млн. австр. долара. Продавачът преди това е платил 2,5 млн. австр. долара за него и още 2 млн. австр. долара за облагородяване.

Друг остров, предложен за продажба, е Хинчинбруук Айлънд, чиято офертна цена е 6,5 млн. австр. долара, като е известно, че собствениците са платили 6 млн австр. долара за придобиването му и още 1,5 австр. млрд. долара за подобрения.

Спадът в цените взема предвид забавянето в туризма, което засяга по-голямата част от Австралия и най-вече Куинсланд.

Освен понижения брой на посетителите държавата също трябва да се бори с редица бедствия през последните месеци като наводнения, циклони и огромни петролни разливи. Опитите на туристическата индустрия да привлече посетители, като прави отстъпки във ваканционните пакети от до 30 на сто, се оказват неуспешни.

От лоби групата на туристическата и транспортната индустрия предупреждават, че 29 хил. души могат да загубят работата си в туристическия сектор заради рецесията. От групата прогнозират, че по-отдалечените райони, като северната част на Куинсланд и Централна Австралия, ще са най-сериозно засегнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 28.04.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още