IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-лек спад в цените на жилищата във Великобритания през април от година

Цените се понижиха с 0,3 на сто през април

09:50 | 27.04.09 г.
Най-лек спад в цените на жилищата във Великобритания през април от година

Цените на жилищата във Великобритания са отчели най-слабия си спад през април от година насам, показват данни на компанията за проучвания в сектора на имотите Hometrack, цитирани от Financial Times.

Цените се понижиха с 0,3 през месеца, с което спадът за последните 12 месеца достига 10,2 на сто. Най-слабо месечно понижение от януари насам показват и данните на Rightmove, според които офертните цени за продажба на жилища в Англия и Уелс са се понижили със 7,3%.

Според Hometrack това ще внесе оптимизъм сред брокерите на недвижими имоти наред с повишената активност на пазара през първите три месеца на 2009 г.

Броят на потенциалните купувачи, които са се регистрирали в агенциите, продължава да се увеличава през април с 6 на сто ръст за месеца, като повишението за изминалите три месеца е близо 32%.

Броят на продажбите е нараснал с 15% през април, с което продажбите за изминалите три месеца се повишават със 70%.

Времето, за което имотът се задържа на пазара, намалява за трети пореден месец, достигайки средно 10,4 седмици в сравнение с 12,3 седмица през януари тази година. Делът на продажбите, при които се постига исканата цена, продължава да нараства, като през април той е 89,6 на сто спрямо 88,3 на сто през януари.

Ричард Донъл от Hometrack предупреждава обаче, че данните не трябва да предизвикват прекален оптимизъм. От компанията очакват сделките на отворения пазар през 2009 г. да само 600 хил., което е наполовина на броя, присъщ за нормален пазар.

По думите на Донъл зад активизирането на пазара стоят купувачите на семейни жилища и инвеститорите, които разполагат със собствени средства.

„Дали ръстът в активността е сезонно явление, подпомагано от насъбрало се търсене, или е началото на стабилна тенденция?“, пита Донъл. „Пазарът не може да оперира безкрайно само с една група активни купувачи“. Според него значението на хората, които купуват за първи път, остава често подценено, като за много от тях все още не е изгодно да се купи жилище.

Според отделно проучване на propertyfinder.com почти половината от запитаните смятат, че цените ще започнат да се увеличат следващата година – знак за значително подобрение в нивата на доверие.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още