IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Офис пазарът – относителна устойчивост и оптимизация

Оптимизацията може да се изразява в свиване на офис пространството, преместване в по-нов и качествен офис на по-добра цена и други

18:07 | 24.04.09 г.
Офис пазарът – относителна устойчивост и оптимизация

Пазарът на офис площи у нас остава относително устойчив и продължава да се развива в условията на криза, а ключовата дума на него е „оптимизация”, като тя се реализира по различни начини. Такова е мнението на участниците в панел, посветен на офис пазара, по време на антикризисната конференция BalREAct, която се провежда в столицата с медийното партньорство на Investor.bg.

Оптимизацията може да се изразява в свиване на офис пространството, преместване в по-нов и качествен офис на по-добра цена, предоговаряне на текущите наемни нива, частично преотдаване на наети площи и други.

За разлика от други сегменти на пазара на имоти офисният продължава да се развива, и то доста бързо, коментира Сергей Койнов от Фортън, като за пример посочи големите проекти, които са в процес на изграждане по бул. Цариградско шосе в столицата, което той изтълкува като добър знак.

През първото тримесечие на годината на пазара са излезли 20 хил. кв. м нови офис площи, а най-голямата сделка през периода е наемът на 23 хил. кв. м от БТК, съобщи още той. Вярно е, че някои от проектите в периферията на града не успяват да привлекат наематели, добави той. По думите му незаетите площи са около 12%, което е малко повече от преди.

Наистина клиентите са по-чувствителни към наемните нива, но не напускат офис площите си, а по-скоро оптимизират пространствата, които заемат, коментира Таня Косева от Лендмарк. Според нея пропастта между очакванията на наемодатели и наематели не е толкова голяма и е възможно да се намери общ език и да се постигнат разумни условия.

С уговорката, че пазарите в София и Варна се различават, Тсахи Табакман от Бизнес Парк Варна посочи, че във Варна наемните нива на офис площи клас А не са се променили. Във Варна няма голямо предлагане на такива площи, поясни той.

Наемните нива на други, по-малко качествени офиси са отбелязали спад, като е възможно да се намери офис във Варна под наем срещу 6, дори 5 евро/кв. м, но качеството не е съизмеримо с това на клас А, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още