IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Средно с 36% за пет години са падали цените на имотите при предишни кризи

При финансовите институции има завръщане към нормалния бизнес - просто да финансират, а не да бъдат предприемачи, коментират представители на сектора

15:04 | 24.04.09 г.
Средно с 36% за пет години са падали цените на имотите при предишни кризи

Усредненият спад на цените на недвижимите имоти по време на кризи в миналото е 36% за пет години, а на акциите - 56%, каза по време на Втората антикризисна конференция BalREAct, която се провежда в столицата от днес до неделя с медиийното партньорство на Investor.bg Росен Плевнелиев от Резиденшъл Парк София.

Предвид отчетените до момента понижения в редица държави по света като Великобритания, Ирландия, САЩ и други е възможно да има още малко спад, прогнозира той.

Според него до септември 2009 в България ще има „тежка икономическа ситуация“.

Потенциалът на пазара на жилища у нас продължава да бъде голям в дългосрочен план, особено предвид остарелия жилищен фонд и нуждата на страната да наваксва, посочи още Плевнелиев.

Що се отнася до бизнес имотите, хората се опитват да сравняват София с Лондон, което е неправилно, защото София е подпазар на Източна Европа, коментира Андрю Пиърсън от консултантската компания King Sturge.

За да привлича чуждестранни инвеститори, България трябва да предложи привлекателни нива на цени и доходност. Инвеститорите няма да купят тук, ако доходността е същата като във Великобритания. Пазарът се нуждае от преоценка и от реализъм, смята Пиърсън.

При финансовите институции се наблюдава завръщане към нормалния бизнес - просто да финансират, а не да бъдат предприемачи. Наблюдава се стабилизиране на пазара, каза Светослав Делчев от Имморент България.

Първото дъно беше преди месец, месец и половина. Сега борсите си почиват, поемат си дъх. Всички кризи обаче се преодоляват не с едно, а с две дъна, тоест имат W-образна форма. Очаквам да стигнем второто дъно някъде през септември, началото на есента, прогнозира Делчев.

„Не е важно само кога ще стигнем дъното, но и с каква скорост ще се оттласнем от него. Добре е политиците да разберат, че бизнесът също има мнение и може да дава рецепти за кризата, защото именно той първи реагира на нея“, каза в рамките на панела Петър Христов от Велико Търново Дивелопмънт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още