IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордно намаление от 50 млн. долара на офертната цена на имение в САЩ

Наследниците на покойната милиардерка Леона Хелмсли са намалили цената на дома й в Гринуич, Кънектикът до 75 млн. от 125 млн. долара

10:50 | 23.04.09 г.
Рекордно намаление от 50 млн. долара на офертната цена на имение в САЩ

На затруднения пазар на имоти напоследък се говори често за намаления на цените. В САЩ обаче кризата на пазара изтри 50 млн. долара от офертната цена за продажбата на един жилищен имот, което може е най-голямата отстъпка, правена за американска къща.

Наследниците на покойната милиардерка Леона Хелмсли са намалили с 40% цената на дома й в Гринуич, Кънектикът, до 75 млн. от 125 млн. долара, съобщи Wall Street Journal.

Представители на сектора не си спомнят да е правено по-голямо намаление на цена. През юли миналата година руски милиардер купи от Доналд Тръмп имение във Флорида за 95 млн. долара, след като първоначалната цена беше 125 млн. долара.

Хелмсли и покойният й съпруг са дали за имота 11 млн. долара в началото на 80-те години на миналия век, а впоследствие са купили още земя. Имението има два басейна и 13 спални и площ от 20 хил. кв. фута (около 1900 кв. м).

Реновирането му доведе до това, че Хелмсли, натрупала богатството си от бизнес с хотели и недвижими имоти, беше осъдена за укриване на данъци през 1989 г., след като начисли на компанията си милиони долари за разходи, свързани с ремонта. Тя излежала присъдата си във федерален затвор.

Цените на имотите в Гринуич, център на индустрията на хедж фондовете, скочиха рязко по време на бума на пазара. В началото на 2008 г. обаче сделките започнаха да намаляват. Според брокери продажбите са концентрирани предимно в по-долния сегмент на пазара, а луксозният остава много слаб.

Резките намаления са рядко срещано явление в ултралуксозния сегмент на пазара на имоти, тъй като повечето собственици са достатъчно богати, за да си позволят да изчакат с продажбата и да избегнат притеснението от това да сключат сделка, която би заприличала на паническа продажба. Така например, след като не успяха да получат цените, които искат, финансистът Ленард Рос и бившият посланик на Саудитска Арабия в САЩ принц Бандар бин Султан свалиха именията си от пазара (които се оценяваха на 165 млн. и 135 млн. долара съответно).

Имението на Хелмсли обаче трябва да бъде продадено съгласно условията в завещанието й. Постъпленията от продажбата ще отидат в благотворителния фонд Leona M. and Harry B. Helmsley Charitable Trust, който получава основната част от наследството.

Леона Хелмсли стана известна с това, че завеща 12 млн. долара на кучето си Трабъл и пожела фондът да се посвети на каузи, свързани с кучета. През февруари обаче съд постанови, че могат да бъдат подкрепени и други каузи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още