IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемите на бизнес площи в Европа падат през първото тримесечие

Най-големи понижения на наемите на офиси се наблюдават в Киев (33%) и Москва (20%), а единственият ръст е регистриран в Загреб

14:50 | 22.04.09 г.
Наемите на бизнес площи в Европа падат през първото тримесечие

Наемите на бизнес площи в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) падат през първото тримесечие на годината, а доходността расте, сочи проучване на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Наемните нива на първокласните офис площи в старите членки на Европейския съюз (ЕС-15)* се понижават през тримесечието с 3,4%, което води до спад на годишна база от 4,1%.

Намаление на наемите се наблюдава при 28 от общо 48 локации, включени в проучването, на един пазар има ръст, а 19 остават без изменение.

Най-големите понижения се наблюдават в Киев (спад от 33% до 357 евро на кв. метър на година) и в Москва (понижение от 20% до 918 евро/кв. м годишно). Единственият ръст е регистриран в Загреб, където наемите се повишават с 0,8% до 211 евро/кв. м на година.

В сектора на търговските площи наемите на първокачествени имоти също се понижават. Индексът на компанията, който следи наемните нива в ритейл сектора в ЕС-15, губи 1,3% през тримесечието, при което на годишна база се отчита ръст от 0,6%

Единственият пазар, на който има повишение, е Бирмингам, където наемите се увеличават с 9% до 1 669 евро/кв. м на година.

Спад се регистрира и при наемите на индустриални площи – индексът на компанията сочи понижение от 2,2% в ЕС-15 през тримесечието и ръст на годишна база от 4,6%. Общо 24 от 43 локации обаче остават стабилни.

Що се отнася до доходността, тази от офис имоти в Европа се повишава през първото тримесечие с 19 базисни пункта, в резултат на което е със 107 базисни пункта по-висока спрямо нивото година по-рано. Доходността от първокласни офис площи в София е достигнала 10% през първото тримесечие и е на първо място в ЕС, сочат данните на компанията.

Нараства доходността и при търговските площи, като през тримесечието индексът за ЕС-15 отчита ръст от 24 базисни пункта и така е с 98 пункта по-висок на годишна база.

Доходността от индустриални имоти в старите членки на ЕС се повишава с 32 пункта през тримесечието и е със 120 пункта по-висока спрямо година по-рано.

*ЕС-15 включва: Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Португалия, Испания, Швеция и Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още