IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Офертите за продажба на британски жилища забавят понижението си през април

Офертните цени за жилища в Англия и Уелс се понижават със 7,3% през април на годишна база, на месечна има ръст от 1,8%

14:11 | 21.04.09 г.
Офертите за продажба на британски жилища забавят понижението си през април

Офертните цени за продажба на жилища в Англия и Уелс се понижават със 7,3% през април на годишна база, което е най-малкият спад от януари насам, сочат данните на сайта за имоти Rightmove. През март беше отчетен годишен спад от 9%

Данните се тълкуват като признак, че темпът на поевтиняване на имотите на Острова може би започва да се забавя.

Остава обаче голяма разлика между първоначалните офертни цени и реалните цени на сключени сделки впоследствие. От Rightmove посочват, че много имоти все още се обявяват за продажба на нереалистични цени.

Средните офертни цени отчитат месечно повишение от 1,8% за април, което е третият пореден месечен ръст. Данните обаче не са коригирани спрямо сезонни фактори и включват само новите оферти.

Проучването разкрива още, че една десета от съществуващите продавачи понижават цените с най-малко 2% всеки месец.

„Обратната връзка, която поддържаме с брокери на имоти, сочи, че реално постигнатите цени все още са с около 25% по-ниски от пиковите цени в много случаи“, се отбелязва в проучването, цитирано от Ройтерс.

През април традиционно излизат много нови оферти за имоти на Острова. От Rightmove регистрират с 13 на сто повече нови продавачи през април, но на годишна база има понижение от 19%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още