IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите на компании за имоти водят прекия пазар на имоти с шест месеца

Публичните пазари на имоти регистрират по-високи върхове и по-ниски дъна в сравнение с директните, сочи проучване

10:12 | 21.04.09 г.
Акциите на компании за имоти водят прекия пазар на имоти с шест месеца

Акциите на компании за имоти обикновено водят движенията на основния директен пазар на недвижими имоти със средно шест месеца, сочи проучване, публикувано от Европейската асоциация на публичните компании за имоти (EPRA) съвместно с американската инвестиционна компания Cohen & Steers.

„Проучването не само предоставя доказателства, че публичните пазари на имоти водят преките, но и се присъединява към все по-големия обем данни в подкрепа на идеята, че акциите на компании за имоти се държат като имоти, а не като обикновени акции, макар и с по-добра прозрачност и с повече ликвидност“, отбелязва Фрейзър Хюз, директор проучвания в EPRA.

Проучването разкрива още, че публичните пазари на имоти регистрират по-високи върхове и по-ниски дъна в сравнение с директните. От Cohen & Steers изказват предположения, че това произтича от факта, че възвръщаемостта при публичните имоти включва ливъридж, докато директният пазар на имоти - не, макар и преките инвеститори също да ползват ливъридж.

Проучването предполага, че докато акциите на компании за имоти демонстрират по-високо ниво на риск в сравнение с преки инвестиции в имоти, има вероятност реалният риск на физическия пазар да се подценява силно.

Например мярката за риск (със стандартно отклонение) на прекия пазар в САЩ е само малко по-висока от правителствените облигации, а за преките пазари във Великобритания и Австралия е по-ниска от държавния дълг.

Скот Кроу, мениджър глобално портфолио в Cohen & Steers и съавтор на проучването, обобщава: „Вярваме, че разбирането на връзката между двата пазара (публичен и пряк) носи ползи на инвеститорите. Като се използва възвръщаемостта от публичните имоти като водещ индикатор за представянето на прекия пазар на недвижими имоти, инвеститорите имат възможност да подобрят решенията си за разпределение на активите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още