IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Според потенциалните купувачи в САЩ сега е добро време за покупка на имот

За 73% от анкетираните възползването от сегашните цени е главен фактор относно решението за покупка

13:01 | 17.04.09 г.
Според потенциалните купувачи в САЩ сега е добро време за покупка на имот

78% от потенциалните купувачи на жилище в САЩ казват, че сега е подходящ момент за такава инвестиция въпреки широко разпространената загриженост за икономиката, показва изследване на международната агенция за недвижими имоти Century 21 Real Estate LLC, предоставено на Investor.bg от компанията.

Изследването е проведено сред 1000 американци потенциални купувачи на жилище за първи път.

Ситуацията в момента е по-благоприятна в сравнение с тази преди шест месеца, смятат 68% от анкетираните.

По-ниските цени са основният стимул за потенциалните купувачи. 85% от тях смятат, че жилищата са на по-достъпни цени в момента, а за 73% възползването от сегашните цени е главен фактор относно решението за покупка. Интересно е, че потенциалните купувачи все още са разделени между „склонни да обмислят оферта за покупка сега” (42%) и „чакащи спад на цените, преди сериозно да разгледат възможността за покупка” (48%).

Сред другите основни заключения от проучването е, че изгодните цени на пазара предоставят допълнителни възможности на купувачите да си помислят. 56% от потенциалните купувачи обмислят покупката на отнети от финансовите институции жилища, а 63% са склонни да закупят дори жилище, което трябва да се ремонтира.

Критериите, по които анкетираните избират новия си дом, са на първо място цената (87%), след това безопасността на квартала (81%) и на последно място състоянието на жилището (71%). Основното притеснение на потенциалните купувачи е дали ще имат достатъчно пари, като 46% казват, че са силно разтревожени по този въпрос. 86% от анкетираните предпочитат еднофамилни къщи.

В допълнение към достъпните цени проучването показа и силен интерес от страна на потребителите да се възползват от последните държавни насърчителни програми. Повече от три четвърти (77% ) от потенциалните купувачи заявяват, че предлаганият от американското правителство данъчен кредит в размер на 8 хил. долара по линията на плана за възстановяване и реинвестиране за 2009 г. ги прави по-склонни да купят жилище в следващите шест месеца.

Разбирането на кредитирането на пазара е ключов проблем за бъдещия купувач, отбелязват от Century 21. Лихвите на ипотечните кредити се считат за приемливи от 72% от анкетираните, а 62% признават, че лихвите в момента са по-ниски, отколкото преди една година. Въпреки това 75% от потенциалните купувачи вярват, че е трудно да се получи ипотечен заем точно сега, а 74% смятат, че сега е по-трудно да се получи кредит, отколкото през същия период на миналата година.

Бъдещите купувачи за пръв път също така заявяват, че съществува реална необходимост от някой, който може да им осигури точна и достоверна информация, докато те търсят дом. Запитани дали разбират целия процес на закупуването на недвижима собственост, повече от половината (59%) от потенциалните купувачи оценяват собствените си познания върху процеса само като „лоши”.

В допълнение при изследването потенциалните купувачи са попитани кои фактори са най-важни за тяхното решение при избора на жилище:

 

Причини за закупуване на жилище % отбелязали като водещ фактор
Да се възползват от актуалните, по-ниски цени на жилищата 73%
Преместването в по-голямо жилище 60%
По-подходящо място за създаване на семейство или неговото разрастване 56%
Покупката на дом като инвестиция 47%
Преместване в по-добър квартал 44%
Преместване на по-добро място за работа 28%

 Източник: Century 21 Real Estate LLC

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още