IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

При слаб имотен пазар услугата „управление на собствеността“ все по-търсена

Компании от Уест Мичиган говорят за ръст в търсенето на тази услуга, тъй като много от банките, отнели имоти, нямат капацитета да ги управляват

16:50 | 16.04.09 г.
При слаб имотен пазар услугата „управление на собствеността“ все по-търсена

Американският пазар на бизнес имоти в днешни времена изпитва значително затруднения – продажби почти няма, а кредитирането е оскъдно. Тези условия, от една страна, са пречка пред агенциите за имоти да сключват сделки, от друга, насърчават търсенето на услуги като управление на собствеността, пише Mlive.

От американската компания Signature Associates например отчитат ръст от 10% в портфолиото си от имоти, предоставени за управление в Мичиган и Охайо, до 10 млн. кв. фута (близо 1 млн. кв. м). Според Роб Бритиган от компанията покачването се дължи на затруднената икономика, която обуславя по-високи нива на незаетост на площите и води до отнемане на множество имоти.

В крайна сметка, казва Бритиган, след отнемането на имота, служил като обезпечение на ипотека, той става собственост на кредитора, който не знае какво да прави с него.

„Банките нямат капацитета да управляват имотите“, казва Бритиган. „Те нямат и персонал, който да се заеме с обема на бизнеса. В резултат установяваме, че много от тях наемат компании като нашата, които да управляват имотите“.

От фирмата Grubb & Ellis|Paramount Commerce, която също е специализирана в управлението на собствеността, заявяват, че тяхното портфолио от имоти, които трябва да управляват в Уест Мичиган се е увеличило от 4,1 млн. кв. фута през 2007 г. до 4,5 млн. кв. фута през 2008 г., наподобявайки ситуацията в конкурентната Signature Associates.

Засега мениджърите на имоти в региона поемат допълнително работа, вместо да назначават помощници, за да пестят от разходи. Според Бритиган и останалите обаче колкото по-дълго се задържи тази тенденция на засилено търсене на услугата, толкова по-вероятно е банките и другите финансови институции да назначат вътрешни служители, които да се ангажират с управлението на собствеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още