IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Около 10% от сградите в Гърция са незаконни

Безброй други са незаконно модифицирани, сочи проучване на Kathimerini

13:09 | 16.04.09 г.
Около 10% от сградите в Гърция са незаконни

В резултат на неефективно градоустройствено планиране, бюрокрация и избирателно прилагане на законите в Гърция има 2,5 млн. незаконно построени сгради, а безброй други са незаконно модифицирани, сочи проучване на Kathimerini, публикувано от изданието.

От около 25 млн. сгради в Гърция 10% са напълно нелегални, докато 90% от останалите са разширявани или декорирани по някакъв незаконен начин. В много случаи например собственици с разрешение за частно жилище строят нощни клубове или други заведения. В един такъв случай през 2004 г. е наложена глоба, но не са предприети последващи действия за събаряне на сградата и бизнесът още функционира.

Според отчетите от инспекциите на публичната администрация 173-те градоустройствени служби в страната са сред най-неефективните и корумпирани държавни институции. От хилядите граждански оплаквания, които постъпват всяка година в инспекторатите, една пета касаят градоустройствените служби.

В интервю с Kathimerini директорът на Главната инспекция на публичната администрация Леандрос Ракинцис предлага създаването на три отделни агенции за борба с незаконното строителство. Според него по-ефективен подход би било да има една служба за издаване на разрешителните за строителство, отделна за провеждане на инспекции и трета, която да отговаря за разрушаване на незаконните постройки.

„За да се подобри ситуацията, ни трябва отделна служба за издаване на разрешителните и друга за проверка на спазването им“, казва той, като отбелязва, че между тях не трябва има „никаква комуникация“.

Що се отнася до събарянето на незаконните постройки, той посочва, че това може да стане само при наличието на „политическа воля“. Той подчертава, че са налични значителни средства за разрушаване на незаконните сгради, но предлага с тях да бъде създадена трета служба, която да контролира дейностите по разрушаване и да бъде „автонономна, самоиздържаща се и политически независима“.

Миналия месец изданието съобщи, че над 1 млн. домакинства в Гърция може да бъдат принудени скоро да платят глоби в размер на хиляди евро, за да не бъдат съборени балконите, които са превърнали в затворени помещения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още