IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на американските АДСИЦ-ове – само най-силните ще оцелеят

Експерти смятат, че е настъпил моментът за сделки по сливания и придобивания, в които по-силните компании ще придобият по-слабите си конкуренти

12:44 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът на американските АДСИЦ-ове – само най-силните ще оцелеят

Икономическата криза създаде среда, в която само най-силните и най-добре адаптираните към пазарните условия ще оцелеят на пазара на инвестиционни тръстове за имоти в САЩ (REITs, или real-estate investment trusts – фондове, подобни на нашите АДСИЦ, бел. ред.).

Предвид факта, че много от тръстовете са търгуват на силно занижени нива в условията на продължаваща кредитна криза, редица експерти смятат, че е настъпил моментът за сделки по сливания и придобивания, в които по-силните компании ще придобият своите по-слаби конкуренти, пише WSJ.

„Наистина смятам, че дейността по сливанията и придобиванията ще започне да се ускорява тази година” особено ако лихвените нива останат ниски, казва Джей Лийъп, портфолио мениджър в Grubb & Ellis AGA Realty Income Fund.

По мнението на повечето експерти компаниите, за които е най-вероятно да бъдат придобити, се търгуват на цени под 5 долара за акция, каквито според Лийъп са 30% от американските тръстове за имоти. „Това е повече от всякога”, казва той.

Такива занижени цени има във всички сегменти на пазара, включително REIT Developers Diversified Realty Corp, който инвестира в търговски центрове и се търгува на цена от 3 долара за акция, както и Maguire Properties Inc., изграждащ офис сгради, с цена на акциите от 1,4 долара.

В САЩ има над 130 публични инвестиционни тръста за имоти, които се радваха на голям инвестиционен интерес през 90-те години, когато инвеститорите търсеха висока доходност, пише изданието. Сега обаче повечето експерти смятат, че секторът е пренаситен.

„Има прекалено много REIT-ове”, казва Рич Мур, анализатор от RBC Capital Markets. „Не са ни нужни всички REIT-ове, които имаме.”

Инвестиционните тръстове, които днес притежават бизнес имоти на обща стойност от 600 млрд. долара, са създадени през 60-те години, за да дадат лесен достъп на индивидуалните акционери да инвестират в имоти, генериращи приходи. Такива компании обикновено се концентрират върху определени сфери от пазара на имоти като офиси, търговски площи или апартаменти.

Ако кредитните пазари не се размразят в скоро време с правителствена подкрепа, оцеляването на някои компании ще бъде под въпрос предвид големите дългове, които ще трябва да рефинансират, пише изданието. По данни на Националната асоциация на инвестиционните тръстове за имоти в САЩ през 2011 г. ще настъпи матуритетът на дългове на стойност 500 млрд. долара.

Един светъл лъч на пазара в условията на затруднено кредитиране е възможността на някои тръстове през последните месеци да продадат свои активи, за да финансират дейността си или да рефинансират своите задължения.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още