IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Крушкова и хотелиери с различни усещания за зимния сезон

Председателят на ДАТ очаква труден летен сезон заради прекомерното застрояване

10:52 | 15.04.09 г.
Крушкова и хотелиери с различни усещания за зимния сезон

Зимният туристически сезон не бе никак лош, смята председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова.

„Разбира се, за първите два месеца на годината имаме намаление от 6,5% на броя на чуждестранните граждани, които са дошли в нашата страна, но в крайна сметка зимният туристически сезон спасихме ние, българите, и това е абсолютната истина“, заяви в Благоевград Крушкова, цитирана от БТА.

Според нея резултатите биха били много по-различни, ако българите не се бяха ориентирали към зимните курорти в страната. Всъщност сезонът е абсолютно успешен от гледна точка на туризма като цяло, смята Крушкова.

Друга тема според нея е, че някои от представителите на частния бизнес имат съвсем друго усещане. Това според думите й до голяма степен е продиктувано от големия брой хотелски легла, които бяха построени през последните години и влязоха в експлоатация.

„Те продължават да бъдат категоризирани и продължава да се повишава степента на конкуренция, но след един определен момент конкуренцията между хотелите става нездрава“, коментира Крушкова. „По принцип общото усещане е, че конкуренцията е здравословна и би изчистила тези, които не са способни да предлагат качествена услуга, но специално в туризма трябва да минат десетилетия, за да може това наистина да се случи“.

В отговор за очакванията за летния сезон тя посочва, че той със сигурност ще бъде изключително труден поради същата причина - прекомерно голямото застрояване, което се допусна през последните години.

„Все пак трябва да знаем, че в България имаме над един милион хотелски легла“, отбеляза Крушкова. „Колко милиона туристи трябва да доведем, за да може всеки един от участниците в туристическата индустрия да каже: Да, аз съм доволен от този туристически сезон!? Последните борси показаха всъщност, че който може да продава - продава, който не може - просто търси всякакви форми на извинения“.

Според нея това се потвърждава от постигнатото от хотелиерите и представителите на туристическата индустрия. „Едни декларираха ръст от 40% спрямо миналата година, други - спад от 10%“, отбелязва тя.

„Това означава наистина, че този, който е намерил точния баланс между качество на услуга и на цена, е успял да си продаде своята стока и това всъщност не е нищо ново под слънцето".

„Аз ще продължа да твърдя, че огромният потенциал на страната се корени в нас самите, в българите“, заяви Крушкова. Статистиката показва, че през миналата година у нас са влезли 5,72 млн. чуждестранни туристи, а са излезли 5,74 българи. Голям процент от тези хора, които са излезли от България в чужбина, са били в командировка – 29%. Всичко това означава, че ние сме достатъчно платежоспособни. Ако самите хотелиери и всички останали участници в туристическата индустрия постигнат относително атрактивни цени, те биха могли да спасят и този летен туристически сезон“, заключава председателят на ДАТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още