IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спадът на британския жилищен пазар ще приключи до Коледа?

Комбинацията от понижаващи се цени и спад в лихвените нива означава, че цените на жилищата на Острова са изгодни за онези купувачи, които могат да си осигурят финансиране

10:55 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Спадът на британския жилищен пазар ще приключи до Коледа?

Цените на жилищата във Великобритания са достигнали нива, при които са значително по-достъпни за купувачите, а най-лошото от кризата на пазара на имоти вече е преминало, сочи проучване на Lombard Street Research, цитирано от Daily Telegraph.

Цените на жилищата са се понижили с една пета от началото на спада на пазара преди 18 месеца. Въпреки това много икономисти смятат, че те ще се понижат с още 15 до 30% през следващите месеци, тъй като все повече собственици изпадат в ситуация, при която стойността на техните жилища е по-ниска от тази на ипотеката им, а нивото на безработицата се е покачило до най-високата си стойност от средата на 80-те години насам.

От компанията посочват, че комбинацията от понижаващи се цени и спад в лихвените нива означава, че цените на жилищата на Острова са изгодни за онези купувачи, които могат да си осигурят финансиране.

Наскоро резултатите от доклад на Центъра за икономика и бизнес проучвания (CEBR) показаха, че цените на жилищата във Великобритания може да паднат с още около 10%, преди да достигнат дъното на пазара.

Различни данни обаче посочват, че спадът за някои региони и някои жилища в страната може да е значително по-голям. От Numis Securities смятат, че цените може да паднат с още 55%, а средната цена на жилище във Великобритания да се понижи под 100 хил. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още