IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво може да вещаят ниските борсови цени спрямо стойността на активите?

Ниската цена на акциите на инвестиционните тръстове за имоти спрямо нетната стойност на активите може да означава, че последната може да се понижи

16:45 | 13.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Какво може да вещаят ниските борсови цени спрямо стойността на активите?

Редица инвестиционни тръстове за имоти, някои от които инвестират и в имоти в България, са регистрирани на Нормандските острови в Ламанша, където корпоративните данъци са по-ниски и регулаторният режим е по-гъвкав. Техните акции се търгуват на Лондонската борса или на борсата на Нормандските острови, така че инвеститорите могат да купуват и продават акции в тях лесно.

Понастоящем най-голям дял от техните инвестиции представляват бизнес имотите. Тръстове, базирани в Нормандските острови, притежават офиси, търговски центрове и фабрики по света на стойност милиарди лири, пише Telegraph.

За съжаление обаче перспективата пред бизнес имотите съвсем не е обещаваща. Експерти смятат, че техните цени продължават да се понижават и може да отчетат спад от между 30 и 50% в сравнение с техния връх в средата на 2007 г. Рецесията засегна сериозно приходите им от наеми, а инвеститорите нямат достъп до капитал заради кредитната криза.

Акциите на инвестиционните тръстове, специализирани в бизнес имоти, се търгуват с “отстъпка” между 25 и 70% спрямо стойността на портфолиото им или спрямо нетната стойност на активите им.

Затова някои от тях може би изглеждат изгодни за инвестиция, тъй като един инвестиран паунд може да “купи” над 2 паунда под формата на имоти. Акциите също така обещават доходност от дивиденти на стойност далеч надхвърляща паричните резерви на въпросните фондове, пише изданието.

Големите отстъпки спрямо нетната стойност на активите обаче може да представляват сигнал за опасност. Това може да означава, че активите им може скоро да загубят стойността си или съответният тръст може да има високо ниво на задлъжнялост и да му се наложи да продава активи или да привлича капитали чрез издаване на права.

“Средната доходност от дивидент при офшорните инвестиционни тръстове за имоти е двуцифрено число, докато средната отстъпка към нетната стойност на активите е около 33%”, казва Стивън Питърс, анализатор от Charles Stanley and Co. “Стойността на британските бизнес имоти е по-близо до дъното в сравнение с европейските, които ще падат още”.

Тръстове с ниска или нулева задлъжнялост не са изправени пред риска приходите им от наеми да бъдат “изядени” от плащания по лихви и по този начин да изложат на риск плащането на дивидент, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още