IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират още до 10% спад на цените на жилища на Острова преди дъното

Ако броят на одобрените ипотеки достигне 50 хил. на месец, спадът на цените вероятно ще стигне дъното до началото на 2010

10:23 | 10.04.09 г.
Прогнозират още до 10% спад на цените на жилища на Острова преди дъното

Възможно е цените на жилищата във Великобритания да паднат с още по-малко от 10%, преди да достигнат дъното на пазара, прогнозират икономисти, цитирани от AP.

Според британския Център за икономика и бизнес проучвания (CEBR) сделките с имоти вероятно ще започнат да нарастват в идните месеци в резултат на комбинацията от ниски лихви, по-ниски цени и подобрящи се условия за кредитиране, което връща купувачите на пазара.

През февруари броят на одобрените ипотеки на Острова с цел покупка на жилище скочиха с почти 20% до 37 хил. Според центъра ако броят им продължи да се повишава и достигне около 50 хил. на месец до края на лятото, цените на жилищата вероятно ще паднат с още само между 8% до 10%.

Според този модел пониженията на цените ще започнат да достигат дъното до началото на 2010 г., което предполага далеч по-бавен темп на поевтиняване тази година в сравнение с наблюдаваното през 2008 г.

От центъра са изчислили още, че ако броят на одобрените ипотеки се повиши до 60 – 70 хил. на месец, това може да се окаже достатъчно, за да компенсира повишаващата се безработица и може да доведе до достигане на дъното при цените на жилищата до третото тримесечие на тази година.

Въпреки това обаче от центъра посочват, че смятат за по-вероятно броят на одобрените ипотеки само „леко да се покачва“.

Март донесе противоречиви данни за цените на британските жилища, като ипотечният кредитор Halifax отчете месечно понижение от 1,9%, а от Nationwide регистрираха изненадващ ръст от 0,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още