IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Почти 12% от офисите в Ситито са незаети

Делът на незаетите площи се е увеличил с една десета от началото на годината досега и е повече от двойно по-висок от 5,2% през периода преди кризата през 2007 г.

14:10 | 09.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Почти 12% от офисите в Ситито са незаети

Приблизително 11,9% от офис площите в лондонското Сити в момента стоят празни, което се равнява на 10 големи офис сгради, пише Telegraph.

Делът на незаетите площи се е увеличил с една десета от началото на годината досега и е повече от двойно по-висок от 5,2% през периода преди кризата през 2007 г., тъй като все повече бизнеси фалират или намаляват заеманите от тях офиси.

Проучване на брокерската компания NB Real Estate сочи, че за пръв път от 2004 г. насам делът на незаетите площи надхвърля бариерата от 10%. Това означава, че над 10 млн. кв. фута (929 хил. кв. м) офиси в Ситито в момента са незаети.

Спадът поставя наемите под огромен натиск в посока надолу, като за последната година те са се понижили с 27% от 65 паунда на кв. фут на година (около 700 паунда на кв. м) до 47,5 паунда в момента.

Спадът в наемите е ускорен и от покачването на предлагането поради завършване на нови проекти. Ситуацията в Уест енд е дори още по-мрачна. Фалитът на голям брой хедж фондове, базирани там, е довел до спад от 27,5% в наемите до 75 паунда на кв. фут.

„По отношение на доверието това може би беше най-трудното тримесечие на наемния пазар“, казва Алън Дорнфорд, управляващ директор в NB Real Estate.

„Много наемодатели усилено коригираха наемите, които предлагат, но това като единствена мярка не може да стимулира възстановяване. По-общо възстановяване изисква възвръщането на доверието на пазара на заетостта“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още