IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слабо строителство е причината за големите щети от земетресението в Италия

Според някои данни общо 7,2 млн. частни сгради в Италия, или 64% от целия частен сграден фонд, може би не отговаря на антисеизмичните стандарти

19:59 | 08.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Слабо строителство е причината за големите щети от земетресението в Италия

Най-опустошителното земетресение в Италия от почти 30 години, в което, според последни данни, загинаха 207 души, е в известен смисъл типична италианска история.

Бяха мобилизирани професионалисти и доброволци, компании и обикновени хора проявиха невиждана иновативност, а жертвите и техните близки показаха достойнство и солидарност, пише FT.

Въпреки това под тази картина прозира друга позната история – поредица от правителства на национално и регионално ниво с недостатъчен фокус и финанси, добри закони, но липса на прилагане и неоспоримите факти, показващи ниски стандарти в строителството и висока вулканична активност, които правят Италия рисково място за живот.

Както посочва Руи Пиньо, директор на фондацията Global Earthquake Model към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), земетресение в Калифорния с подобен магнитуд от 6,3 по Рихтер вероятно не би причинило нито една жертва и никакви по-сериозни материални щети.

“Строителството в Италия е изключително уязвимо поради старост и типология”, казва той. “Дори и средно по сила земетресение може да причини сериозни щети.”

Според ново проучване около 80 хил. обществени сгради, сред които 22 хил. училища, в страната са изложени на риск, тъй като не покриват нужните антисеизмични стандарти.

Разбира се Калифорния няма проблема на централна Италия, където много от обществените сгради, църкви и частни домове са вече на по няколко века. Въпреки това много от щетите са от нови блокове, жилищни сгради и общежития, които просто се сринаха, пише изданието.

Някои от тях са построени преди въвеждането на антисеизмичните изисквания през 70-те години, но Пиньо посочва, че истинските изисквания, сравними с тези в Япония и САЩ, са въведени едва през 2003 г. и всичко построено преди това е подозрително.

“Проблемът е реновирането на съществуващия сграден фонд. Това изисква много ресурси. Правителството трябва да инвестира повече”, казва той.

По официална статистика 7,2 млн. частни сгради, или 64% от целия частен сграден фонд, е построен преди приемането на първите антисеизмични стандарти през 1971 г.

Разходите за възстановяване след предишните земетресения са били огромни и повечето от тях са покрити от правителството и ЕС. По изчисления на икономистите от Lavoce разходите след трите последни земетресения в станата от 1976 г. насам са на стойност 46 млрд. евро.

Вчера Барак Обама е предложил американска помощ на Берлускони, след като последният е казал, че президентът на САЩ може да помогне като построи цяло ново селище, което да приюти някои от 17-те хил. души, останали без дом в следствие на земетресението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още