IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обединение на жилищни строители в САЩ създава най-големия играч в бранша

Сделката ще се осъществи чрез размяна на акции между двете компании за жилищно строителство

15:45 | 08.04.09 г.
Обединение на жилищни строители в САЩ създава най-големия играч в бранша

Четвъртият по големина строител на жилища в САЩ - Pulte Homes, съобщи, че ще придобие третия по големина играч в бранша Centex Corp за 1,3 млрд. долара под формата на акции с цел да редуцира разходите си и да преодолее рецесията, предава Ройтерс. 

Сделката ще създаде най-голямата компания за жилищно строителство по приходи в САЩ. Според договореностите за всяка една акция на Centex Pulte ще плати със 0,975 свои обикновени акции, оценявайки придобиването на 10,50 долара за акция.

Експерти прогнозират покачване на сделките с размяна на акции в засегнатите от кризата сектори, тъй като те позволяват на компаниите да намалят разходите си, а на акционерите да извлекат изгода, когато условията се подобрят. Чрез тези сделки компаниите от затруднените индустрии могат да се обединяват без нужда от изразходване на кеш или привличане на скъпо финансиране.

Pulte ще поеме 1,8 млрд. долара от дълговете на Centex, като нейният дял в новата компания ще възлиза на около 68%. В резултат на придобиването компанията ще намали годишните си разходи с около 350 млн. долара и очаква да погаси дълг за над 1 млрд. долара преди края на годината.

Бордът на директорите и на двете компании вече е одобрил сделката и се очаква тя да бъде финализирана през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още