IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват 10% спад в цените на жилищата във Франция за 2009 г.

Отбелязаният спад за първото тримесечие на годишна база възлиза на 9,8%

12:13 | 08.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват 10% спад в цените на жилищата във Франция за 2009 г.

След години на еуфория и шеметен растеж цените на съществуващите жилища във Франция, засегнати от икономическата криза, се очаква да се понижат със средно 10% през тази година. Такова е мнението на нотариусите и брокерите на имоти в страната, които подчертават и силния спад в броя на сключваните сделки, предава АФП.

Отбелязаният спад за първото тримесечие на годишна база възлиза на 9,8%, като прогнозата е негативната тенденция да продължи до края на 2009 г.

„Продавачите приеха факта, че цените са паднали и че трябва да предлагат имотите си на по-ниски нива спрямо първоначално определените“, коментират от Националната федерация на недвижимия сектор (Fnaim).

Поевтиняването е съпроводено и от срив на регистрираните транзакции, посочат от федерацията.

„Борят на сделките е паднал с 37,5% за януари и февруари 2009 спрямо първите два месеца на 2008, като в региона на Париж понижението за януари възлиза на цели 46%“, казват от Fnaim.

За цялата 2008 г. спадът на сделките е със 17% до 667 хил. броя, като в статистиката влизат всякакъв тип имоти, причислявани към жилищния сегмент, включително гаражи и мазета. Изменението на цените за годината е положително – среден ръст от 1,3 на сто спрямо 2007.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още