IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Делът на незаетите офис площи в Рига може да достигне 30% до края на 2009

Общо 84% от проектите за изграждане на офиси в Рига в момента са замразени

13:37 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Делът на незаетите офис площи в Рига може да достигне 30% до края на 2009

Към края на 2008 г. общият обем от офис площи в латвийската столица Рига е достигнал 300 хил. кв. м, от които делът на незаетите офиси е близо 25%, сочи анализ на Colliers International.

„Това е типично отражение на кризата. 10-15% (свободни площи) е все още в рамките на нормите, като осигурява достатъчно избор и ротация (на офиси). Но 25% не е нормално“, казва Михаилс Морозовс, генерален директор на Colliers International за балтийските пазари.

Според прогнози на компанията още 70 хил. кв. м офиси ще бъдат изградени в Рига през 2009 и 2010 г., с които общият обем офис площи в града ще доближи 400 хил. кв. м.

„В резултат на това очакваме делът на незаетите площи да достигне 30% до края на тази и другата година“, казва той.

Въпреки това той добавя, че пазарът на офис площи не е изпаднал изцяло в застой. „Сделки има и компаниите искат да се възползват от ситуацията и да намалят разходите си, да увеличат офисите си и да останат в рамките на същия бюджет. И такива възможности има много в сравнение с 2007 и началото на 2008 г.“

По думите му на офис пазара в Рига се наблюдава процес на децентрализация, тъй като все повече клиенти търсят начини за преместване в офиси извън централните градски части.

Във връзка с развитието на нови проекти Морозовс е казал, че повечето от тях са били замразени поради липса на финансиране. Делът на замразените проекти на офис сегмента е достигнал 84%, като едва 4% от проектите са на фаза строителство.

„Всички онези проекти, които са все още на скици вероятно ще останат скици, докато проектите, които са одобрени или са много близо до началото на строителството, очакват възможност за привличане на финансиране“, казва той.

Както броят на сделките, така и цените на имотите на латвийския пазар отчитат спад от средата на 2007 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още